“På skiva – Pålegget du lager selv” heter boka som nå er kommet på markedet. Forfatter er Bente Wemundstad som har røtter på Hitra.

I boka får du over 75 oppskrifter på pålegg og brød du kan lage selv

E-tall og tilsetningsstoffer

I innledningen til boka forteller Bente at først da barna ble store, begynte hun å studere påleggene nærmere. 11 forskjellige tilsetningsstoffer i leverposteien og lange lister med E-tall og navn som stabilisator, smaksforsterker og konserveringsmiddel var det hun hadde matet ungene med.

Disse tilsetningsstoffene er ikke alltid av det gode mener Bente som i sin bok kun presenterer oppskrifter uten tilsetningsstoffer.

- Det er rene råvaner, rene krydder og ren smak, skriver Bente som byr på 75 oppskrifter med majoneser, oster, posteier, pålegg med grønnsaker, salater, kjøttpålegg, pålegg av fjærkre, fiskepålegg, silderetter, syltetøy og brød.

Hamnavollan

I et av kapitlene tar hun oss med til Hamnavollan på Akset på Sandstad som er hennes mors (Kari Elisabeth Holm) fødested. På Hamnavollan tilbrakte Bente mange somre som barn, og hun minnes hvordan hennes morfar (Carl Oskar Holm) utnyttet råvarene.

Den lærdommen har fulgt Bente gjennom hele livet. Hun forteller at hun er ydmyk overfor råvarer og kaster ingenting før det er ødelagt.

Godt og sunt pålegg

- Jeg har regnet ut at jeg hittil har smurt 20.000 brødskiver. Da kommer behovet for enkle oppskrifter på godt og sunt pålegg. Helt hjemmelaget, for da blir også sjokoladepålegg sunt,

forteller Bente Wemundstad som betegner seg selv som forfatter, journalist, fembarnsmor, bestemor og blingsesmører.

Hun er nå bosatt i Sande i Vestfold, og har også tidligere gitt ut bøker om mat.

"På skiva" er tittelen på den nye boka med en mengde påleggsoppskrifter.