Samtidig markeres avslutningen på ei tid med feit mat. Litauerne på Frøya feiret denne tradisjonelle dagen litt på etterskudd, med feite potetpannekaker, kamp mellom vinter og vår, før de brente dukka som forestilte vintersymbolet Morè.

KLER SEG UT: Utkledning er en del av tradisjonen når litauerne markerer at vinteren er over. Lina Gaupšaitė hadde kledd seg ut som sigøyner, og var aktiv både under uteaktivitetene og på salget av potetpannekaker.

Litauernes markering av at vi går inn i fasten, kan minne litt om vår feittirsdag. Det er dagen hvor man skal spise ekstra feit mat, før man går over til magrere kost. Men litauerne gjør mer ut av denne markeringen enn det vi pleier. I Litauen er det vanlig med vinterfestivaler og karneval, hvor man samtidig jager vinteren på dør, og håper på en tidlig vår.

Over 300 litauere

På Frøya bor det over 300 litauerne. Mange av dem var reist til hjemlandet på vinterferie, da Lina Gaupšaitė og noen av hennes venner inviterte til denne markeringen nylig.

KRIG: Vinterfiguren Laininis (Frode Bergum, t.h), også omtalt som feitemannen og våren Kanapinis (Arturas Verikas), utkjempet en kamp om hvilken årstid vi nå skal gå inn i. Men putekrigen ble jevn, så de måtte ty til flere grener å konkurrere.

Men en del av Frøya-litauerne fant veien til Stølan kretshus for å oppleve tradisjonen de kjenner fra landet de har kommet fra. Der danset de rundt bålet, før de først iakttok, og etterpå deltok i kampen mellom figurene Laininis (vinter) og Kanapinis (vår). Da våren hadde vunnet, brente de vintersymbolet Morè, og inntok vinterens siste, feite potetpannekaker.

POTETPANNEKAKER: Donata Krugliatovaite sto på kjøkkenet og stekte små potetpannekaker, en rett som alltid serveres på det litauerne mener kan sammenlignes med vår feittirsdag.
DANS OG SANG: Mens de danset rundt bålplassen sang de sanger hvor de lovte å slutte å spise feit kost, og heller gå over til grønnsaker og sunn mat. De høye lydene skal også vekke vinterlandskapet fra dvalen.
KRIG: Vinterfiguren Laininis (Frode Bergum, t.h), også omtalt som feitemannen og våren Kanapinis (Arturas Verikas), utkjempet en kamp om hvilken årstid vi nå skal gå inn i. Men putekrigen ble jevn, så de måtte ty til flere grener å konkurrere.
FEST: På Frøya bor det over 300 litauerne. Mange var med på festen.
DRAKAMP: Våren (t.v) står igjen som seierherre, mens vinteren ligger utslått etter tautrekking.
VINTEREN GÅR OPP I RØYK: Når seierherren våren har overtatt, brennes symbolet for vinter (Morè) på bålet.