Nylig ble det kjent at Frøya kultur og kompetansesenter står i fare for å måtte betale tilbake momsfridraget de fikk av staten til senteret til bygging og drift av senteret.

Dagbladet var første ute med saken hvor Stavanger og Kristiansand kommune har fått krav om 256 og 294 millioner kroner av skatteetaten. Begge ordførerne i de to kommunene var svært overrasket over kravet og har nektet å betale ESA-vedtaket fra 2008, når myndighetene hadde forsikret om at det ikke skulle bli noe stort problem.

- Det er helt uaktuelt for oss, vi kommer til å kjempe. Dette er en sak som kommer til å gjøre livet surt for hele kulturlivet i Norge. Skattemyndighetene er mer katolsk enn paven i denne saken, sa Stavanger-ordfører Christine Sagen Helgø til Dagbladet, da kravet først kom.

Totalt kan 43 kommuner havne i samme situasjon – inkludert Frøya.

- Må undersøke

Lokalavisa tok kontakt med kultursjef Marjei Karpinski for å høre hva han tenker om den mulige skattesmellen.

- Saken er såpass fersk for meg at jeg ikke har fått satt meg ordentlig inn i den og kan gi deg et svar nå. Vi må undersøke og diskutere dette i kommunen, sier kultursjefen.

Også ordfører Berit Flåmo forteller at hun ikke har fått mulighet til å få satt seg ordentlig inn i saken ennå.

Siden kultur-og kompetansesenteret er delt inn i både en skole-og en kulturdel, er det usikker hvor mye kravet kan bli så langt.

- Det er klart at dette kan få store konsekvenser hvis vi skulle fått noe krav. Det har vi ikke fått så langt, men vi vil undersøke dette nærmere, avslører rådmann Svanhild Mosebakken.