Når lokalvalgkampen dras igang, kjører lokalavisa Hitra-Frøya og NRK Trøndelag direktesendt tv-debatt mellom øyregionens politikere.

Lokalavisa Hitra-Frøya og NRK Trøndelag inviterer i disse dager en del utvalgte lokalpolitikere fra alle listepartier i Hitra og Frøya til valgdebatt. Debatten skal direktesendes på nett-tv ettermiddagen den 7. september.

- Dette er første gang våre to mediehus samarbeider på denne måten, og jeg ser fram til at vi kan utnytte hverandres spisskompetanse til å lage ei sending som velgerne forhåpentlig finner spennende og opplysende, sier redaktør i lokalavisa, Bjørn Lie Rønningen.

Debatten er planlagt holdt i Fillan sentrum, med god anledning for folk flest til å komme ringside og følge sendinga på nært hold. Publikum skal også gis anledning til å stille politikerne spørsmål på direkten. I tillegg til selve panel-deltakerne, blir alle partiene og listepolitikere som har lyst og anledning invitert til torget, selv om de ikke skal delta i selve debattene.

Sendes live på hitra-froya.no

- Vårt lokale valgtorg er en times direktesendt nett-TV-debatt. Debatten sendes live på nettsidene til Hitra-Frøya, Adresseavisen og NRK. Det blir også innslag i NRKs ettermiddagsradio og på NRK Midtnytt, samt artikler, omtale og reportasjer i Hitra-Frøya og på NRK Trøndelags nettsider før, under og etter valgdebatten, forteller reportasjeleder i NRK Trøndelag, Linda Bjørgan.

Med sitt Frøya-opphav har hun god kjennskap til samfunnsutviklinga i øyregionen, og Bjørgan er prosjektansvarlig for det nye samarbeidet. Debattledere vil være lokalavisas redaktør Bjørn Lie Rønningen og programleder Jøte Toftaker fra NRK Trøndelag. Disse tre var sist uke samlet på Mediehuset Hitra-Frøya for å legge mer detaljerte planer for valg-sendinga.

Fire hovedbolker

- Debatten vil bli delt i fire hovedbolker, med ulike politikere på de ulike debattene. Dette for å sikre at både Frøya og Hitra blir representert og at alle partiene kommer til orde totalt sett, selv om ikke alle partitoppene fra begge kommunene er med i debattene. Det er også viktig for oss få fram enighet og uenighet, slik at velgerne som følger debattene får et innblikk i lokalpolitikernes ulike ståsted, forteller Bjørgan.

- Vi vil åpne for at publikum både før og under debatten, skal få slippe til med spørsmål i en åpen runde. I valgdebatten for Hitra og Frøya har vi valgt temaene lokaldemokrati og næringsliv, kommunereform og sentralisering, arbeidsinnvandring og flyktninger, samt vindkraft, før vi fortsetter med publikumsspørsmål, forteller Bjørgan.

Satser mye på lokalvalget

For lokalavisa Hitra-Frøyas del blir dette tv-sendte valgtorget en del av en større dekning fram mot kommunevalget i september. Under kommunevalget for fire år siden laget lokalavisa folkemøter på Fillan og Sistranda. Det tv-sendte valgtorget er tenkt å erstatte dette.

- Dette blir en politisk debatt der også folk flest vil få anledning til å komme med spørsmål til politikerne. Vi tror valgtorget vil nå enda lenger og bredere enn et tradisjonelt folkemøte, siden vi bruker nett-tvmediet. Det vil også være mulig å se sendinga i reprise. Så holder vi på å legge et løp for den øvrige lokalvalg-dekninga gjennom lokalavisas egne kanaler, sier Rønningen.

Det skal arrangeres 12 slike lokale debatter i Trøndelag under valgkampen i et samarbeid mellom lokalavisene og NRK Trøndelag.