I dag, 3. mai 2016, er det 10 år siden Mausund og Sula fikk fergeforbindelse. Mange jublet for ferga. Men andre igjen var ikke like fornøyde.

Her kan du lese Trond Hammerviks reportasje fra åpningsdagen:

Onsdag klokka 11.41 - ett minutt etter ruta - legger «Frøyaferja » ut på sin første tur. Da har Arnt Fillingsnes rukket å friske opp gammel kunnskap om stuving og plassering av biler. Tyve år siden han sist jobbet på ei ferge, er han klar for en ny epoke på fergedekket.

FERGEMATROS: Arnt Fillingsnes var matros på Frøyaferga som gikk mellom Kjerringvåg og Flatval. Nå blir det nye økter med stuving av biler.

Men de får ikke plass til alle bilene som står i tidenes første fergekø på Dyrøya. Ei kø som går nesten opp til butikken. Og før de starter å kjøre ombord, sørger Irene Kjønnøy og Randi Englund fra Coop-butikken forat alle reisende får med seg en liten nistepakke med boller og smågodt.

VIL GJØRE BUTIKK PÅ KØA: Randi Englund og Irene Kjønnøy fra Coop Hamarvik avdeling Norddyrøy har startet kundepleien av en potensiell ny kundegruppe. Men pååpningsdagen er matpakkene gratis.

- Ja, vi håper vi kan få nye kunder. Vi ser for oss at vi kan få utvidet åpningstida de kveldene det er mye trafikk utover, sier Randi Englund.

To biler må stå igjen når ferga tar løs. I finværet velger de fleste å stå ute på dekk. Ei gruppe dyrøyværinger - inkludert ei utflytta mausundværing- tar turen uten bil. De vil bare være med på den første rundturen, og ta seg en tur i land på Mausund.

Med bil til barndomsheimen

Bjørn Bekken skal til Sula. Han er født og oppvokst der, men har bodd sitt voksne liv på Dyrøya. Nå opplever han at de to heimplassene hans blir knyttet sammen. I dag skal han for første gang kjøre bil helt fram til barndomsheimen, og har med seg både barn og barnebarn på turen.

- Det er en stor dag, sier han.

TIL BARNDOMSHEIMEN: for første gang kan Bjørn Bekken på Dyrøya ta bilen heim til barndomsheimenpå Sula.

På vei ut mellom holmene utenfor Dyrøya går vi opp i rorhuset. I ti knops fart går det nord-vestover i retning Sula. På jomfruturen stiller «Frøyaferja»med to skippere: Sten Bogø og Asbjørn Trøan. De er begge kjente med traseen, fra gammeltida da «Frøya» gikk turen mellom de samme øyene.

Fosensjef Per Christian Stubban og skipper Asbjørn Trøan.

De har nå lang fartstid på «Frøyfart», og skal framover veksle mellom hurtigbåten og ferga.

- Vi er nok litt fartsblinde fra«Frøyfart». Det føles veldig sakte, sier Sten Bogø. Driftssjef i Fosen trafikklag -Per Christian Stubban - stiller i dress og slips. Det er ikke hver dag Fosen setter i drift et helt nytt samband. Han har roser med seg til passasjerene.

- Må vel kjøpe bil, nå

Når vi nærmer oss Lomsøya på Sula ser vi velkomstkomiteen. Sulværingene stiller med flagg og hurrarop.

Ferga kommer til Mausund.

Nina Bekken- opprinnelig fra Sula - får ære av å være den første bilisten som kjører i land. Etter at åtte-ni biler har kjørt av, kommer sulværingene ombord for å se på ferga, og å gratulere mannskapet med dagen.

Svein Erlandsen er en av de som har frontet fergesaken.

- Dette er en milepæl. Protokollenefra Sula fiskarlag viser at fergesaken ble tatt opp første gang i 1972. Det viser at det gjelder å ikke gi seg.

- Men har du bil selv da,Svein?

- Nei. Men jeg begynte faktisk å tenke på det, akkurat nå. Man bør man vel ordne seg med det, roper han i det ferga legger fra.

Første bil Sula.

- Nå blir vi sivilisert

Magne Johansen på Mausunder en annen av de som har jobbet for å få til sambandet. Han benytter jomfruturen til å ta med den første lastebilfrakten til fiskmottaket på Mausund: isoporkasser fra Bewi samt en del engangspaller.

FØRSTE VAREFRAKT: Magne Johansen har bilen full med isoporkasser til Mausund fiskmottak

I sin lastebil er han den som får æren av å kjøre først i land over fergeleiet på Mausund. Her har mange møtt opp. Men ikke alle ser på det som en jubeldag. Turid Berget er en av dem.

- Det er vel ingen vits å gratulere deg med dagen?

- Nei, det blir helt feil, svarer hun.Men de aller fleste som har møtt opp nede ved fergeleien, tilhører tilhengerne, og vi aner at mange av dem står med en klump i halsen når bilene kjører i land.

- Dette er et framskritt. Nå blir vi sivilisert her på Mausund, også, sier Gustav Gjevik og smiler.

BESIKTIGELSE: Sulværingene møter opp for å gratulere skipper Asbjørn Trøan og ta en titt ombord.