Smolt smittet med den alvorlige laksesykdommen PD ble flyttet fra Vestlandet til Hitra. Mattilsynet beklager at firmaet Knutshaugfisk gjennomførete flyttingen, selv om Mattilsynet selv ga tillatelse til dette.

Det forteller NRK Trøndelag i dag.

Statskanalen forteller at Knutshaugfisk på Dolmøya fikk lov til å kjøpe smolt fra Ljonesvågen og frakte denne langs vestlandskysten til Ilsøya ved Hitra. Underveis fikk en brønnbåt også tillatelse til å kjøre med åpne ventiler for sjøvann omtrent to tredeler av sjøreisen, forteller NRK.

Resultatet ble at fiskesykdommen PD (Pancreas disease) ble flyttet fra en smittesone og inn i Trøndelag. PD er en av de mest alvorlige sykdommene i oppdrettsnæringen i dag.

- PD kan ikke behandles med medikamenter. Det er godkjent vaksine mot sykdommen, men vaksinering har begrenset virkning. Sykdommen smitter ikke til menneske, opplyser Mattilsynet.

– Det finnes ingen forskrifter som begrenser mulighetene for aktørene til å transportere fisk gjennom landet slik det ble gjort her. Men næringen selv har i mange år hatt en selvpålagt kustus om ikke å foreta denne typen overføringer, sier regiondirektør, Bjørn Røthe Knudsen i Mattilsynet Midt-Norge til NRK. Røthe Knudsen mener at denne overføringa er et brudd på praksisen som næringsaktørene i Midt-Norge og Nord-Norge har hatt med å ikke overføre fisk fra Vestlandet i slike sammenhenger.

– Men dere har altså gitt tillatelse til dette bruddet, spør NRK.

– Ja, men jeg tror det er viktig å ha i mente at det å hindre spredning av fiskesykdommer ikke bare kan baseres på et forbudsregelverk. Det må også baseres på fornuftig atferd og fornuftig omtanke fra næringsaktørene sin side, svarer Røthe Knudsen.

Knutshaugfisk har ikke ønsket ikke å uttale seg, men overlatt firmaet Åkerblå, som hjalp dem med søknadene.

– Knutshaugfisk kjøpte smolt fra Biofish, som ble testet for sykdom. Vi tror derfor den sannsynlige smitten kom under transporten, kanskje på grunn av åpne ventiler, sier Østvik til NRK.

Fisken er destruert.