Amy Lightfoot fra Helgebostad har reist med utstillingen ”Fugleåret” over hele Norge. I sommer vil lokalfolk og turister få mulighet til å se den på Hofstad gård ved Asmundvåg på Hitra. ”Se den” er vel ikke helt dekkende, oppleve den passer bedre. For det er en opplevelse du får på Hofstad gård. Utstillingen er inne i et kufjøs som er bygd på slutten av femtitallet. Opprinnelig ble det drevet griseoppdrett der. I dag er fjøset ryddet, trykkspylt og vasket. Kubåsene er innredet med halmballer til sitteplasser. Det er villblomster på bordene og det serveres kaffe og vafler som man steker selv. Det er eierne av gården, Anna-Marie Haugen og Cato Hofstad Brænden, som er vertskap.

Utstillingen er i fjøset på Hofstad gård ved Asmundvåg.

- Det hele begynte med at Maiken Birgitte Rabben, som er årets Marenkunstner og naboen vår, tullet med at hun skulle stille ut bildene sine i fjøset vårt, forteller Haugen. Og utstilling ble det i fjor. På åpningsdagen kom det 70 mennesker innom. Haugen forteller at det hele egentlig var veldig trivelig og at de selv har brukt fjøset til fest. Svigermoren til Anna-Marie kunne fortelle henne at hun hadde hørt noen som hadde lurt på hvem som skulle ha utstilling i fjøset neste år, og da hadde Anna-Marie tenkt på Amy.

Anna-Marie Haugen sammen med svigermor og opprinnelig eier av fjøset.

- Hun har vært venn av familien i lang tid og ville gjerne stille ut her, forteller Haugen. Haugen ser ikke bort ifra at det kan bli flere utstillinger i fjøset.

Fugler igjennom et helt år

Utstillingen ”Fugleåret” består av 12 bilder, ett for hver måned av året.

- Jeg ser nesten alle artene fra verkstedet mitt, forteller Lightfoot Fuglene har alltid hatt en stor betydning i hverdagen til folk, spesielt før i tiden. Fugler kunne være et forvarsel, både av det gode og det onde. Folk spådde både været og hvordan den kommende avlingen skulle bli etter oppførselen på fuglene. Lightfoot har intervjuet mange eldre mennesker langs hele norskekysten, Færøyene, Shetland og Skottland.

Bildene til Lightfoot er tresnitt

- Alle har vært opptatt av fugler. Har man ikke noe å snakke om så kan man alltid snakke om fuglene på fuglebrettet, påpeker Lightfoot. Lightfoot har også utgitt bok med bildene. I boka er det også tatt med gamle sagn, ordtak og fortellinger om fugler. De bildene som henger på Hofstad gård er de siste bildene Lightfoot har, og hun kommer ikke til å lage noen flere av samme motiv. Hun hadde laget 15 av hvert, men de 14 første er solgt under utstillingene i andre deler av landet.

Tre lørdager framover vil utstillingen være åpen, og folk er hjertelig velkommen. Kaffe og vafler blir servert, og det er mulig å nyte kaffen i hagen på Hofstad gård.

- Det er veldig lavterskel, alle kan bare komme innom de neste lørdagene, sier Haugen.

Utstillingen Fugleåret