Trude Larsen, Frida Aune og Marine Måsøval er midt i russefeiringa. Det betyr at de er ute og festet mer enn vanlig, og at sjansene for å bli involvert i situasjoner med promille og bilkjøring kan være større enn ellers.  De vet at siden russetida startet er det ungdommer som har kjørt med promille, og medruss har hatt tilbud om å sitte på. - Jeg hørte nettopp at ei fra russen hadde fått tilbud om å sitte på en som hadde drukket. Men hun sa heldigvis nei, forteller Trude. - Men jeg tror ikke vi russen er spesielt utsatt. Vi har et samhold, og vi kjører på hverandre. Da unngår vi situasjoner der man kan havne i bilen til en sjåfør som har drukket, sier Marine.

TRAFIKKEN OG VI: Denne artikkelen er en del av lokalavisa Hitra-Frøyas serie om lokaltrafikken og oss sjåfører. I fredagsavisa (16. mai) møter vi en som var millimetere fra trafikkdøden

Gutta kjører – jentene sitter på

Unge menn, fra 18 til 25 år, er overrepresentert i saker om promillekjøring. Russejentene vi snakker med bekrefter at det oftest er gutter som kan finne på å sette seg bak ratten etter at de har drukket. - Det er gutta som er innblanda. Jeg vet ikke om så mange jenter som kjører veldig fort, eller som har kjørt i fylla, sier Trude, som understreker at de aller fleste gutta de kjenner, heller ikke har kjørt i fylla.- Når man vet konsekvensene, så er det rart at man ikke styrer unna. Men det er en del gutter som skal bak det rattet, uansett, sier Trude. Når jenter blir involvert, er det oftest fordi de trenger skyss.- Det kan jo være at de har fått for mye, og vil ha skyss heim. Så setter de seg inn i bilen, uten å tenke på om han som kjører har drukket, sier Marine.

Tok bilnøklene

Frida har nylig vært med og gripe inn da en full gutt satte seg inn i bilen og skulle kjøre. - Vi tok fra han bilnøklene. Han ble sur, men vi var flere der som holdt han tilbake, og han ga seg egentlig ganske fort, forteller Frida.

Jentene har følgende råd til andre ungdommer som opplever at noen skal til å kjøre i fylla.

• ikke sett dere inn i bilen• si fra til sjåføren, og ta fra han bilnøklene hvis det er mulig• si fra at dere varsler politiet

HVA VIL DU GJØRE? Avgi din stemme i avstemmingsfeltet