En liten, medtatt skulptur ble funnet i fjæresteinene på Hitra for 17 år siden. Det viste seg å være en sjakkbrikke fra 1200-tallet, skåret i hvalross-tann. Den avbilder en sittende konge, i dag kjent som Hitrakongen.

Funnet ble sammenlignet med de berømte sjakkbrikkene fra Lewis på Hebridene. Disse stammer fra omkring år 1150, muligens fra et verksted i Trondheim.

Brikkene var helst handelsvarer, de ble funnet nedgravd på en strand, kanskje etter et skibsbrudd.

Sjakkbrikkene som er laget av hvalross- og hvaltenner hører i dag til de fineste norrøne kunstgjenstandene på British Museum.

Det er usikkert om tennene opprinnelig er hentet fra Grønland, Finnmark eller Nord-Russland.

Beinarbeider i denne kvalitet er sjeldne.

Skulptur laget av Stephen Hayward. Det er plassert på Uig, Lewis, Hebridene.

- Fant lignende

- Pussig nok kom jeg over noe lignende sist jeg var på Hitra, forteller Eivind Luthen, leder for foreningen Pilegrimsfellesskapet St Jakob.

- Kunstverkene er riktignok fra vår tid, men materialet er støttann fra mammut, og motivene avbilder fiskende eskimoer og en mammutokse. Mammut levde for 40.000 år siden. I Sibir har man funnet mammut godt bevart nede i jorda på grunn av permafrosten, forklarer Luthen.

Kunstverket som vises her stammer fra Russland der det finnes et miljø som produserer slike vakre objekter.

- Jeg har lenge ønsket å lage kopier av Lewis-sjakkbrikkene. For en tid siden fikk jeg tak noen dusin hvaltenner, disse ble levert til en håndverker som har laget brikker av dronningen, kongen, biskopen og ridderen. Sjakkbrikkene skal stilles ut på Hopsjø-dagene. Noen skal selges til inntekt for Klåstadskip-kopien i Tønsberg, en knarr fra 1000-tallet.

Hitrakongen

- I bestilling har jeg også Hitrakongen som skal lages i hvaltann. De første blir ferdig før jul.

En større utgave av Hitrakongen er også planlagt, malt og skåret i tre.

- Ferdig får den sin plassering på Hopsjø, sier Eivind Luthen, i pilegrimsfellesskapet St Jakob.

Bilder av mammunt-miniatyrene