I tillegg til å traktere påskegjester, skal Sonja på 23. året på rad bistå ved de kirkelige aktivitetene i Fillan kirke.

Navn: Sonja

Mathilde Skaget

Alder: 69 og et halvt år.

Yrke: Er utdannet hjelpepleier og har drevet som bonde. Nå er hun kirketjener og pensjonist.

Bor: Skaget

utenfor Fillan

Sivilstand: Gift i snart 50 år

Aktuell: På 23. året har hun opptatt med å bistå ved kirkelige aktiviteter i påskehøytiden i Fillan kirke..

Beskriv deg selv med tre ord.

Jeg liker å være sysselsatt. Når jeg er på ferie går det ikke mange dager før jeg begynner å planlegge alt jeg skal gjøre når jeg kommer hjem.

Hvordan vil du beskrive hverdagen din?

I tillegg til å være kirketjener har jeg tatt på meg oppgaver i Frivilligsentralen. Jeg holder også på med Livsglede for eldre. Jeg trives med å ha nok å gjøre.

Hva gjør du om ti år?

Om ti år er jeg 80 år. Jeg håper helsa holder. Ta tar jeg livet med ro. Og så håper jeg at jeg bor der jeg bor nå.

Hva ser du på TV?

Jeg liker å se på naturprogrammer og ”Der ingen skulle tru at nokon skulle bu”. Jeg er dessuten avhengig av Dagsnytt og Dagsrevyen. Jeg ser også på Nyhetskanalen når det har skjedd større ting.

Hva lytter du til i bilen?

Jeg kjører ikke bil selv. Men jeg sykler en del. Jeg liker veldig godt å sykle. Det er en fin måte å komme seg rundt på.

Er du best til å lytte eller prate i en samtale?

Jeg prater kanskje for mye… Jeg har lett for å komme i snakk med fremmede mennesker.

Hvilken kjent person ville du tatt med deg til Påskeøya - Hvorfor ham/henne?

Jeg ville tatt med meg mannen min. Å få en tur til Påskeøya hadde vært moro for oss begge det. Tenk så artig det hadde vært!

Hva var den siste boken du leste?

”Prestehanda” av Eivor Bergum. Den hadde jeg kjøpt på biblioteket for fem kroner på bokutsalget de har der. Jeg liker godt å lese, men jeg leste mer før. Ellers så abonnerer jeg på Hjemmet. Og så har jeg lest alle bøkene av Herborg Wassmo. Alle sammen! Hun er en god forfatter.

Hva er ditt beste påskeminne?

To av mine fem barn er døpt 1. påskedag. Det må jo sies å være gode påskeminner. Jeg er vokst opp på Strøm, og som ung jente pleide jeg å gå tur med vennene mine opp til Eldsfjellet med hver påske.

Hva serverer du når du får påskegjester?

Jeg skal ha gjester denne påsken. Da serverer jeg lammestek med poteter og saus. Steka skal jeg kjøpe i dag. Og så har jeg bakt både lefser og krumkaker. Kanskje det vanker multekrem også… Jeg liker det tradisjonelle.

Hva vil du vise påskegjestene av øyregionen?

Om jeg får gjester som ikke er så kjent her ute så synes jeg det er fint å ta de med til Dolm kirke og område rundt. Etterpå kjører vi videre om Strømsgrenda. Da viser jeg frem hjemplassen min.

Har du et godt tips til øyværingene nå i påsken?

På onsdag er det tidebønn i Fillan kirke. Diakonen leser tekster fra bibelen som passer til påskehøytiden. Organisten spiller ulike musikkstykker, og det blir salmesang. Tidebønn er et arrangement som går i Fillan kirke annenhver onsdag klokken 18. Det er veldig koselig, så det må gjerne komme flere folk. Det er nattverd på Hitra Helsetun torsdag klokken 11. Det er ikke bare for pasientene. Pårørende og alle andre som ønsker er hjertelig velkommen. Og 1. Påskedag klokken 11 er det høytidsguds-tjeneste med dåp i Fillan kirke. Det blir høytidelig og flott.