Etter en svært tørr vinter ble det lite og ingenting av bær i marka i år. I hagene derimot, har det stort sett vært et godt bær-år. Mange ble overrasket over at hagebærene ble modne flere uker tdligere enn "normalt", men mange har i alle fall kunnet høste til både safting og sylting.

Nå er det frukttrærnes tur til å by på en saftig avling. Jan Steinar Berg på Norddskaget har aldri opplevd maken til plommeproduksjon på treet hans far, Sigmund, plantet først på 80-tallet.

- Minst fem år siden sist

- Det er minst fem år siden sist det bar noe særlig med plommer, og noe sånt som det vi ser i år, har vi aldri sett før, sier Jan Steinar, der han står og plukker full en balje. Før denne dagen har han høstet minst 25 kilo, og han regner med at det er minst like mye igjen på Opalplomme-treet.

- Vi har gitt bort mye, og så spiser vi så mye vi orker. Det er veldig gode plommer, sier han.

- I fjor var det kronår for blåbær og tyttebær, men det er helt borte i år, legger han til.

Epletre på kjøpet

Og det er ikke bare på Nordskaget det bugner av frukt, og det er heller ikke bare plommer det er mye av. Også epler, både grønne og røde, ser vi overalt nå i disse dager. Ved en fjøsvegg på Hamarvika skinner røde epler som juletrekuler, og Valentina Stamatova viser gjerne fram treet som strutter like mye som hennes høygravide mage.

- Men det har vært noe insektangrep på bladene i år, forklarer Valentina, som kom fra Bulgaria og til Frøya for 4-5 år siden. Først bodde hun og familien på Kverva noen år, før de kjøpte huset på Hamarvika i fjor. Epletreet og diverse andre vekster ble med på kjøpet.

- Vi spiser eplene som de er, også lager vi syltetøy. Nå har vi også plantet et ferskentre, som vi håper skal kunne bære frukter neste år, smiler Valentina.