Søndag la Sigbjørn Larsen ut på en privat pilgrimreise fra Korsan i Daløya på Frøya, via Dolm kirke, med målet Gaulosen. Der skal ”Svanen”, båten han seiler i, bli donert til Pilegrimsleden for i framtiden å bli brukt til å frakte pilgrimer over elva ved Sundet gård. Ved Dolm kirke forteller han om en noe problematisk start på turen.

- Det blåste opp til kuling så vi måtte få en motorbåt til å slepe oss rundt Fillingsneset for det ble for tungt for Arnt å ro, forteller Larsen.

Arnt Hansen er nordlenningen Larsen har fått med seg på turen. Hansen var den eneste å oppdrive på Hitra og Frøya som var villig til å bli med å ro.

- Jeg er halvt tromsøværing selv så det passer bra, forklarer Larsen. Like etter at båten hadde lagt fra kai falt storseilgaffelen ned så de ikke kunne bruke storseilet. Det var hell i uhell for med den sterke vinden kunne det gått galt.

- Vi hadde bølgene over ripa så hadde vi hatt storseglet oppe hadde vi sikkert kullseglet, antar Larsen. På grunn av vannet som kom inn i båten var alle dokumentene til Larsen våte da de gikk i land på Dolm. Til og med ekstraparet med sokker han hadde med seg for å bruke når de kom til Byneset måtte han vri opp og henge til tørk.

Ideen kom etter siste hjerteinfarkt

Larsen begynte å planlegge turen for 14 dager siden, men ideen har han hatt mye lenger.

- Jeg kom på dette etter det siste hjerteinfarktet mitt 21. mars, forteller han.

Planen videre er å seile til Hestøya utenfor Ulvøya for så å dra innom Brekstad og til slutt ende opp på Byneset innen 23. juli.

- Jeg er litt skuffet over at ingen ved verken Hitra-, Frøya eller Ørlandet kirkekontor støttet opp om pilegrimsreisen, sier Larsen. Det er Nidaros Triangel Senior Klubb som har kjøpt den 16,5 fots store bindalsfæringen til Larsen. Båten ble bygd i 1979, og det var Larsen selv som rodde den fra Bindalen til Frøya samme året som han ble ordfører.

- Det tok meg 80-90 timer å ro og segle den til Frøya, forteller den tidligere ordføreren.

Stjålne årer og øsekar

Båten har stått i naustet de siste 10-20 årene og var sist brukt da sønnen til Larsen, Øystein, sammen med Trond Vikan og Arild Stordal vant et kappseilas på Titran i 1991.

Larsen og Hansen støtte på problemer allerede før færingen ble satt på vannet. Da de lørdag skulle sjekke båten manglet både årer og øsekar.

- Det er noen som har vært inne i naustet mitt på Nabeita og stjålet både årene og øsekaret. Det synes jeg er smålig, sier Larsen. Han forteller at årene er spesielle da de er malt i samme farger som færingen, grønt og brunt. Larsen og Hansen rakk så vidt innom butikken før den stengte kl. 14 for å kjøpe nye årer, men de er ikke like tess som de gamle. På spørsmål om båten er enkel å ro, svarer Larsen kontant ja. Hansen er derimot litt mindre bastant.

- Den er enkel å ro dersom man er to, og dersom disse to er noenlunde samstemte, påpeker Hansen.

Begravelsesagenten venter på Hestøya

På Hestøya har Larsen fått den forhenværende begravelsesagenten Leif Bakeng til å ta imot dem. Årsaken til at Larsen ville innom Hestøya på pilegrimsreisen sin omhandler Fillan kirke sin historie. Larsen mener at kirka i Fillan opprinnelig skulle stått på familieeiendommen hans på Inntian for mange hundre år siden.

- Der var det bygd kirkemurer og på sletta ved siden av skulle det anlegges kirkegård. Den dag i dag omtales den sletta som kirkegården, forteller Larsen.

Larsens far sprengte kirkemurene i filler i 1949 for å bruke dem til å bygge låvebro, forteller han.

- Kirka sto på berget rett nedenfor oss, men innen de hadde fått kirka på murene ble den tatt av springfloa da det var nordvest-kuling, så den rekte på Hestøya, forteller Larsen.

Turen endte i Dolmsundet

På telefon mandag morgen kan Larsen fortelle at reisen deres endte på Dolmsundet Marina søndag ettermiddag. Tampene til storseilet hadde morknet sund, så det var umulig å seile videre.

- Jeg gikk i land og tok hurtigbåten til byen, forteller Larsen. Men Larsen gir ikke opp. Planen videre er å seile ”Svanen” til Hestøya når den har gjennomgått nødvendige reparasjoner. Derfra skal Larsen og Hansen prøve å nå Brekstad. Dersom dette mislykkes skal de seile båten til Vikan i Fillan og frakte henne på henger til Gaulosen innen søndag 23. juli da båten skal overrekkes Pilegrimsleden.

- Dette blir sannsynligvis min siste reise. I hvert fall med båt, sier Larsen.

72 44 04 00 post@hitra-froya.no

Første del av turen med "Svanen" gikk skeis i helga. Arnt Hansen (t.v.) gjør e et nytt forsøk når båten er reparert, mens Sigbjørn Larsen gikk over i offentlig transport.