Miljøpartiet De Grønne (MDG) har hverken lokallag på Frøya eller noen liste klar foran kommunevalget i høst. Men det har Grethe Cassandra Nordheim et håp om å få rettet på i løpet av ettermiddagen (onsdag). Med partiets regionsekretær til stede, søker Nordheim å stifte et parti i dag, samt å få nok folk til å kunne stille liste så MDG rekker "påmeldingsfristen" til valget.

- Vi forsøker å få til en grønn liste på Frøya, fordi det finnes egentlig ikke noe skikkelig grønt alternativ her ute, sier hun.

Nordheim mener det er stort behov for et miljøpolitisk parti her ute, både med tanke på planene om vindmøller, vekst i oppdrettsnæringa og bevaring av et livskraftig øyrekka.

- Vi eier ikke denne kloden, vi låner den av ungene våre. Derfor kan vi ikke drive å rasere naturen som gjør nå. Det er profitt i alt som gjelder og går på Frøya nå, det er ikke bra, sier Nordheim.

Ekstremt engasjert

Hun bor i Froan (Risøya) vinterstid, og det var nettopp bevaring av naturvernområdet som fattet hennes politiske interesse. Nå ønsker hun å ta steget fra miljøorganisasjoner og heller påvirke gjennom lokalpolitikken. For, som hun sier:

- De trenger noen som bjeffer innpå der. Og er det noe jeg kan, så er det å bjeffe, sier Nordheim og ler. Før hun blir mer alvorlig:

- Jeg er ikke imot oppdrett, men ønsker å bidra til mer bærekraftig utvikling av næringa. Det hadde heller ikke skada å få et miljøregnskap før vi setter igang bygging av vindmøllene. Og så er jeg ekstremt engasjert i øyrekka. Det er jo ikke uten grunn at den perla kalles gullrekka. Men da må vi bevare det som et livskraftig område og ikke ta grunnlaget fra kystfisket, sier Nordheim og sikter blant annet til striden om fiskeplassen Salatskjæra skal brukes av fiskere eller oppdrettere.

- Kommunestyret trenger et lite puff og spark i baken innimellom. Så er det en fordel av vi kan komme inn som et grønt alternativ, vi som ikke er helt inngrodd i politikken som er fra før, sier hun.

Informasjonsmøte

Stiftelsesmøtet holdes i Frivilligsentralen på Sistranda fra kl. 17.15, er et informasjonsmøte. Nordheim sier partiet trenger sju navn på lista for å kunne stille liste på Frøya til høsten. Men hun understreker at dette er et åpent informasjonsmøte og at ingen oppmøtte trenger å frykte å bli satt på liste uten å bli spurt først.

- Jeg har gjort noen sonderinger i forkant, men har ingen oversikt over hva som skjer i kveld likevel. Alle er velkommen, enten man vil stille liste eller "bare" vil ha informasjon om Miljøpartiet De Grønne, sier hun.