Varme sommerdager byr på utfordringer, ikke minst for de firbeinte vennene våre. Når gradestokken lyser rødt, ber veterinæren folk om å se ekstra godt til kjæledyrene.– I den intense solen og varmen lider både katter og hunder. Se til at de hartilgang til skygge og sørg for at de har rikelig med vann, både innendørs ogutendørs. Sett gjerne ekstra drikkebeger flere steder i huset og ute. Skulledyrene begynne å pese, puste med åpen munn og se ubekvem ut, bør du spyle de medkaldt vann for å kjøle de ned. Ikke pakk de inn i våte og kalde håndklær, sier Tor Kvinge, veterinær og daglig leder ved AniCura Dyresykehus i Bergen.

– Varme er en av utfordringene hunden din kan møte på i sommer. Denne sommerenhar vi allerede kjent på hetebølger. Hvert eneste år får vi inn kjæledyr som harkollapset i varmen, og som må bæres inn på dyreklinikken for behandling, sier Kvinge.– Noen kommer seg når vi får kjølt de ned med å spyle kaldt vann, men mange erså dehydrert at de må ha tilleggsbehandling i form av intravenøst væske,forteller han.

Aldri alene i bil

Han advarer samtidig mot å ta med hunden på stranda i varmen.– Der pleier det ofte være mangel på skygge, i tillegg til at vi ofte ser skaderpå hunder som har oppstått på eller nær stranden. Det kan være glasskår ellerskarpe ting i terrenget. Og la aldri en hund være alene i en innelåst bil nårsolen steker på sommeren. Sola beveger seg, bilen du parkerte i skyggen kan ståi direkte sollys kort tid etter, sier Kvinge.Skal du på kjøretur med hunden, må du være obs på at den også kan bli bilsyk.– Det beste er å venne hunden til å kjøre bil, helst fra valpestadiet, det erogså lurt å tenke på at den har god luftsirkulasjon rundt seg, og ikke sitterfor trangt, sier Kvinge.Det er også viktig at du sikrer hunden forsvarlig.– Hunder bør sikres med bur eller med sele som kan kombineres med bilens egnesikkerhetsseler. Du sikrer deg selv og hunden best, ved å plassere den i entranspostkasse eller bur bak i bilen, forklarer han .Han anbefaler deg å kontakte veterinær i god tid før avreise for å få nødvendigveiledning.– Og husk å ta med vann på bilturen, poengterer veterinæren.

Huggorm og flått

Norsk sommer kan by på flust av huggorm og flått, som begge gjør sommeren littkjipere. Det gjelder også for hunden din.– Ormebitt kan i de mest alvorlige tilfellene faktisk føre til død. Heldigvis erdet sjeldent, men blir hunden din bitt av orm, er det viktig å komme seg tilveterinær så fort som mulig. Hold hunden rolig underveis, slik at ikke giftensprer seg i kroppen, sier Kvinge gjennom en pressemelding fra Tryg Forsikring.Typiske symptomer på at hunden er bitt, kan være et plutselig hyleller at hunden har hevelse rundt et bittsår.– I tillegg blir den typisk trøtt og slapp etter en stund, sier han.Når det gjelder flått, er det lurt å sjekke hunden regelmessig.– Det er viktig å ta bort flåtten med det samme den blir oppdaget. Hosveterinæren kan man også få reseptbelagte middel som effektivt beskytter motflåttbitt, sier Tor Kvinge.