Fra og med 10. august har det vært mulig å avgi forhåndsstemme til Stortingsvalget. Stadig flere øyværinger benytter seg av muligheten til å legge stemmeseddelen i valgurnen før selve valgdagen.

Steinar Rønhovde, valgansvarlig i Hitra kommune, bekrefter tendensen.

- Det har økt jevnt og trutt de siste årene. Etter én dag med mulighet til å forhåndsstemmer har det vært omtrent fem stykker innom. Fra 1. juli og frem til 9. august har vi fått inn cirka 20 tidligstemmer.

Tidligstemmer

Tidligstemmegivning er et innenriks tilbud til de som ikke har mulighet til å stemme verken i forhåndsstemmeperioden eller på selve valgdagen, som i år er 11. september.

- Vi registrerer at flere benytter seg av muligheten til tidligstemming etter at de har mottatt valgkortet i postkassen. Det fungerer som en påminner for folk, tror Rønhovde.

Tall fra  valgdirektoratet  viser at 525 sørtrøndere avga tidligstemmer. På Frøya benyttet fem stykker seg av dette tilbudet, forteller Frode Larsen, valgansvarlig i kommunen.

- Ingen voldsom pågang

- Vi har ikke hatt noen voldsom pågang av tidligstemmer, men vi ser at stadig flere avgir sin stemme i forhåndsstemmeperioden. Etter en og en halv dag har vi nådd 28 forhåndsstemmer, sier Larsen.

Valgdirektoratet registrerte at nær 30 prosent av stemmene ved forrige Stortingsvalg ble avgitt ved forhåndsstemming. Det er 135 000 flere enn ved Stortingsvalget i 2009.

Turnusarbeidere og studenter

På Hitra fikk man inn 645 forhåndsstemmer ved Stortingsvalget i 2013, mens på Frøya hadde 441 forhåndsstemmer funnet veien til valgurnen i løpet av forhåndsstemmeperioden.Om trenden fortsetter kan antall forhåndsstemmer bikke en million ved årets valg, skriver  nrk.no.

- Vi ser at den typiske forhåndsstemmer er en som jobber turnus, og gjerne er borte en måned i slengen. Det er også stadig flere unge under 25 benytter seg av stemmeretten før selve valgdagen. Det er særlig studenter som helst vil stemme i hjemkommunen, fremfor kommunen de studerer i.