Det ble er noe annerledes dykk for de to sportsdykkerne som satte kurs inn mot Brøttingsvågen på Fjellværøya forrige helg.

- Det har seg sånn at Kenneth Akset og jeg dykker sammen en del,  men vi har nokså forskjellige interesser. Kenneth jakter mest på fisk, mens jeg er mest opptatt av å ta bilder, begynner Matberg.

Kamera hadde ”druknet”

Bare tilfeldigheter gjorde at Ann Karins kamera hadde ”druknet” og at hun derfor valgte å følge Kenneth inn over i Brøttingsvågen på rundt ti meters dyp. Etter om lag 45 minutter under vannoverflaten kommer plutselig et skår av en tallerken til syne.

– Så var det akkurat som om ett eller annet sa meg at jeg burde se nærmere på fatet, sier Ann Karin, som stolt holder opp tallerkenen fra Bavaria med den tydelig påstemplede tyske nazistiske ørn.

Gjeveste hun har funnet

Kenneth hadde for første gang med seg videokamera under vann. Og etter å ha sett videoen fra dykket, kunne han bekrefte at  det ikke var tvil i ansiktet til Ann Karin om at hun virkelig hadde funnet en ”skatt” da hun ivrig kom svømmende mot kameraet med fatet trygt i nevene.

– Vanligvis er jeg ikke så opptatt av døde ting, og dykker sjelden etter vrak uten at det vokser noe levende spennende på vraket. Men jeg må nok si at dette er det mest spesielle funnet jeg noen gang har gjort, sier den stolte sportsdykkeren til lokalavisa

SE OGSÅ: Heftige Storstraumen

Hakekorset fra 1942

Foreløpig har hun ikke funnet ut så mye om fatet annet enn at det er stemplet 1942 og har en klar tysk ørn med hakekors. Ann Karin vet ennå ikke om hun får lov å beholde fatet selv og har foreløpig kun forsøkt å rengjøre det mest mulig for sjø.

– Regelen er jo slik at alt som er over hundre år skal overleveres staten. Men hvordan det blir med dette som er såpass spesielt vet jeg ikke helt enda, forteller en oppglødd Ann Karin Matberg til lokalavisa.