I dag kunne Odlaug Asora Arnesen feire hundreårsdagen sin på Frøya sykehjem med besøk av familien. Dessuten ble stordagen markert på hele sykehjemmet med sodd og bløtkake. For selv ikke på "hjemmet" er det hverdagskost at noen fyller 100 år.

Født på Hedmarken

Odlaug Asora Arnesen, med pikenavn Taskerud, ble født på Løten 15. september 1914 som nummer to i en søskenflokk som etter hvert telte sju. De fleste årene av oppveksten bodde hun på Nes i Hedmarken, hvor foreldrene bygde hus og drev et lite gårdsbruk med ei ku eller to. Etter hvert plantet de epletrær og plantet en stor åker med jordbær. Frukt og bær solgte de på torget på Hamar og deromkring. Da hun forlot hjemmet var hun husholderske hos en finere familie, og ei tid sto hun i en bakerforretning.

I 1940 ble hun gift med Arne Frank Arnesen fra Oslo. Han var lokomotivfører og etter noen år på Hamar flytta familien til Grong i Nord-Trøndelag, og siden til Trondheim hvor de bygde seg hus på Byåsen.

Flink med hendene

- Jeg tror ikke mamma var i arbeid etter at hun ble gift, i alle fall ikke etter at jeg og søsteren min ble født, forteller Bjørg Stensen, som er datter av Odlaug Asora, eller "Assa" som alle kalte henne gjennom mange år.

Bjørg forteller at moren var flink med hendene, og at hun hadde kreative evner som tegning, etter sin far som var treskjærer og sløydlærer.

- Hun var flink til å strikke og til å sy, og hun sydde alle klærne våre, men det var jeg sint for. Jeg ville ha kjøpeklær som de andre barna hadde, sier Bjørg Stensen.

Ettersom moren ble noe svekket under varmeperioden i sommer, og ikke lenger er like glad i å kommunisere, har vi fått Odlaug Asoras datter til å fortelle litt om sin gamle mor. Og det var datteren Bjørg som fikk "Assa" til Frøya.

Ti år på Frøya

- Jeg hadde funnet meg en frøyværing, og flytta til Frøya i 1977. Mor bodde alene, og jeg syntes det ble slitsomt å reise til Trondheim for å besøke henne. For ti år siden fikk hun leilighet ved trygdeboligen på Nordskaget, og etter det bodde hun noen år på trygdeboligen like ved sykehjemmet på Hamarvika. Men for et par år siden måtte hun flytte ned på sykehjemmet, forteller Bjørg Stensen.

Og det var på sykehjemmet vi traff henne noen dager før 100-årsdagen. Da håpet hun det kom kort fra kongen, slik hun har hørt alle hundreåringer pleier å få.

- Jeg har det da ganske fint her, sier Odlaug Asora, som i dag har fire barnebarn og seks oldebarn.