Interessen for dekkoppbevaring såkalte "dekkhotell" øker årlig i følge lokale tilbydere.

- Jeg trodde ikke det var et større marked for dekkhotell på Frøya siden folk har bedre plass her enn i byene, men vi ser at antallet personer som benytter dekkhotell stiger, forteller Øyvind Vatn hos Frøya Auto.

Lokalavisa har gjort en prissjekk hos fire lokale tilbydere: Bjørn Myhrens verksted AS, Autosentrum, Fosen verkstedservice og Frøya Auto. Vi har forespurt pris på dekkskifte og dekkoppbevaring den kommende vintersesongen for dekk på 15- og 16 tommer (personbil).

Autosentrum er billigst

Firmaet som kommer billigst ut når det gjelder dekkhotell i øyregionen er Autosentrum i Fillan. Det må presiseres at hvordan dekkene blir vasket før oppbevaring er noe av det som skiller firmaene.

- Det koster 300 kroner å oppbevare dekk hos oss, vilkårlig om det er i vinter- eller sommersesong, sier eier Stig Wraalsen.

For 400 kroner ekstra skifter Autosentrum om fra sommerdekk til vinterdekk nå i høst. - Før oppbevaring spyler vi dekkene med høytrykkspyler, men finpuss av dekkene får folk ta selv.

Wraalsen sier de har omtrent 130 sett med dekk på lager nå og fortsatt ledig kapasitet.

- Ved behov kan vi dessuten skaffe til veie enda flere containere.

Firmaet som kommer billigst ut når det gjelder dekkhotell (inkludert dekkskifte og vask) i øyregionen er Autosentrum, her ved eier Stig Wraalsen.

Har investert i maskiner som vasker dekk

Hos Øyvind Vatn og Frøya Auto koster det 900,- for lagring per sesong. Denne prisen inkluderer både dekkskifte og en grundig vask av dekkene før oppbevaring.

- Vi har montert to nye vaskemaskiner beregnet på dekk hos oss, og etter å ha blitt vasket i disse blir dekkene nesten som nye, forteller Vatn.

Frøya Auto har tilbydd dekkoppbevaring i over ti år, og hos dem har antallet dekkhotellkunder økt med omtrent 50 biler årlig.

- Vi begynte med en kontainer og nå har vi seks fulle kontainere. Det er nesten så vi har vært nødt til å kjøpe en ny container for hvert år.

De har nesten tre hundre bildekk-sett til oppbevaring per dags dato, og det begynner å bli helt fullt.

- Men vi skal nok klare å få lurt inn noen dekk til, smiler Vatn.

Arkivbilde av gjengen på Frøya Auto. F.v.: Mikkel Ohren, Kjell Skagen, Tommy Sandvik, Kristian Lie, Øyvind Vatn, Kai Gjøran Skarshaug og Geir Arntzen. Foto: Trond Hammervik.

Større dekk tar opp mer hylleplass

Hilde Mellemsæther hos Bjørn Myhrens verksted AS forteller at de tar 220 kroner per dekk, dvs. 880 kroner for et fullt sett per sesong ved deres dekkhotell.

- Da er det snakk om 15- og 16 tommers dekk. Prisen inkluderer vask, lagring av dekk i containere og dekkskifte. Vi tar i mot dekk fra alle og har blant annet mange store dekk fra større kjøretøy. Siden disse tar opp mer hylleplass, må vi ta en annen pris for dem, forklarer Mellemsæther.

De har kun et fåtall ledige plasser per dags dato ved Bjørn Myhrens verksted i Barmfjorden. Som de andre tilbyderne har også de merket en økende interesse for dekkhotell de siste årene.

Hilde Mellemsæther hos Bjørn Myhrens verksted i Barmfjorden. (arkivfoto). Foto: Sten Egil Røvik

Alltid ledig kapasitet

Daglig leder ved Fosen Verkstedservice, Arne Inge Utseth, forteller at det koster 1065 ,- å lagre personbil-dekk hos dem.

- Da inkluderer det sesongskifte fra sommer- til vinterdekk, vasking, lagring og forsikring av dekkene. Ligger dekkene her hos oss så er de forsikret mot for eksempel tyveri eller brann. Når vi har kvittert og tatt i mot dekkene er det vi som er ansvarlige for dem, sier Utseth.

Han legger til at de alltid har ledig kapasitet ved deres dekkhotell.

- Får vi inn stadig flere dekk må vi bare utvide, så enkelt er det. Så lenge vi har plass på tomta vår så skal vi få lagret dekkene. Alle er hjertelig velkomne til å ta oss i bruk. Hos Fosen verkstedservice lagrer vi alt i fra små personbilhjul til traktor-, lastebil- og bussdekk, men da til andre priser.

Kurant å undersøke bilen samtidig

Utseth legger til at det er kurant både for kundene og verkstedet å sjekke bilene og dekkene nærmere når kundene først er innom.

- Direktekontakten er viktig, for enkelte er ikke på bilverksted annen enn når de skal bytte dekk. Flere benytter anledningen til å spørre om forskjellig når de først er innom oss.

Dekkskifte og dekkhotell (Kommende sesong. 15 og 16 tommers dekk).
Tilbyder:Pris:
Autosentrum700 ,-
Bjørn Myhrens verksted880 ,-
Frøya Auto900,-
Fosen Verkstedservice1065,-
Prisene er innhentet torsdag 19.oktober 2017.

Kjøper seg plass og fritid

Dekkhotell er en veldig lettvint løsning, både for de som ikke orker å legge om dekk selv og for en del eldre som vegrer seg for det, poengterer tilbyderne.

De påpeker også at stadig flere etablerer seg i leiligheter og at man da gjerne ikke har plass til å oppbevare dekkene hos seg selv.

Dekkhotellene benyttes av både privatpersoner og firma.

- Folk kjøper seg plass og fritid hos oss, sier Arne Inge Utseth.

Dekkhotell er også fint for firma som ikke har garasjeanlegg eller egen lagringsmulighet, sier Utseth.

- Ved å benytte dekkhotell kan firma dessuten lett holde en orden på hvor dekkene befinner seg, tilføyer Hilde Mellemsther.

- Det er jo veldig lettvint å bare sette inn bilen hos oss og få skiftet dekkene, sier Stig Wraalsen. Han tilføyer at å informere kundene om dekkenes tilstand er en opplysningsplikt de har.

- Ser vi at dekkene er dårlige kontakter vi kundene for å høre om de vil ha nye og innen hvilken prisklasse, legger Øyvind Vatn til.

Oppfordringen i fra flere avtilbyderne er at bilistene bør begynnerå legge om til vinterdekk nå.

- Det er ikke noe å vente med. Bedre å være føre var enn å få seg stygge overraskelser når veiene blir glatte igjen, avslutter Stig Wraalsen.