”Voi voi” lyder det femstemt fra kulturhuset på Sistranda.

Det er søndag, og ute sørger høstlige vinder og regnbyger for at man drar jakka tettere om seg. Men inne er det bare sol.

Pust og stemme

- Voi voi! Høyt over fjellet, hører du denne hilsen fra meg?

Jo, vi hører godt de fem stemmene i vokalgruppa Femme. Toril Antonsen Aae, Brit Hestnes Vie, Anne Dorthe Øverland, Elin Karpinski Strandheim og Elisabeth Antonsen Dyrø. Det synges med trøkk, og det synges vart. Røstene deres smelter sammen til én.

Med stemmebånd som eneste instrument planlegger kvintetten å imponere dommerne under NM i kor i Olavshallen den 14. oktober. Ulike klanger som går så godt i lag at det kan ta pusten fra deg. Men ikke fra vokalgruppa selv. For pust er en viktig ingrediens for å få tonene frem.

- Pust var også et veldig viktig punkt på lista da vi skulle finne antrekk til NM. Da vi kom inn i forretningen og spurte etter klær vi kunne puste i var det ikke alle i betjeningen som egentlig forstod hva vi mente, ler Elisabeth og demonstrerer ved å puste godt med magen.

En unison latter fra fem damer fyller øvingslokalet. Og det er mye latter når Femme-damene møtes. Og skravling. Men aller mest sang. Det er det de samles for. Dette er en gjeng som har funnet både tonen og melodien.

"Den du veit" samlet troppen

Det var Elin Karpinski Strandheim som startet gruppa i 2014. Hun visste hvem hun ville synge med, og sendte ut et spørsmål til damene. Notene til ”Den du veit” av Marius Müller ble gitt til de utvalgte i julegave.

- Her var det ikke snakk om noe audition altså! Her snakker vi headhunting, forteller Elin og latteren runger igjen.

Müller-låta er svært vanskelig å synge. Og er satt som et mål de engang skal nå.

- Men nå er ikke vi kjent for at vi gjør det lett for oss selv, heller. Det var jo litt derfor vi meldte oss på NM også, forklarer Elin.

Fransk og frøyværsk

Navnet ”Femme” var det Elins mann Maciej som kom med. Og det var flere grunner til at damene falt for forslaget.

- ”Femme” er fransk for kvinne. Det uttales ”famm”, litt som frøyværinger sier tallet fem. Vi er fem, og vi er kvinner. Navnet er perfekt, sier Elin.

- Og så klinger det god sammen med Frøya. Femme fra Frøya! Vi er jo Frøya-ambassadører, smiler Elisabeth.

- Litt nerdete, men ufattelig gøy

- Voi voi! Jeg vil fortelle at jeg venter på deg!

Ventetiden er snart over. NM i korsang har vært i kikkerten i lang tid. Og datoen nærmer seg faretruende kjapt. De både gleder seg og kjenner på nerver. Gruer seg kanskje bittelitt.

- Men når dagen er der skal vi være så godt forberedt at vi kan kose oss på scenen, sier Elin med ekstra trykk på ”kose oss”.

For det er jo klart; Femme har jo meldt seg på NM fordi det er gøy å synge. Men konkurranse både utfordrer og skjerper. Bidrar til å yte det lille ekstra. Og med kun fem medlemmer blir det ganske transparent. Ingen stemmer kan gjemme seg bak noen andre. Ingen instrumenter. Slik er det når man synger a cappella.

- Vi er den minste vokalgruppa i vår klasse. Det betyr at alle må yte maks. Andre kan jo være over dobbelt så mange som oss på scenen. Men det er nyttig å være med i en slik konkurranse. Vi blir inspirert. Vi lytter og lærer, og vi får tilbakemeldinger på hvor vi står fra folk som skjønner seg på ”faget”. Det er kanskje litt nerdete for enkelte, men ufattelig gøy for oss, smiler Toril.

Grand Prix

Med tre låter håper de på å få vist flere sider av seg selv. ”Trassvisa hennes Tora” av Alf Prøysen, ”Skin sola” av Åge Aleksandersen og ”All about the bass” av Meghan Trainor skal utgjøre en så komplett pakke at det frister dommerne til å ønske seg enda mer fra Frøya-damene.

Den beste fra hver klasse går videre til en Grand Prix-finale. Kommer de seg til finalen kliner de til med en ekte Grand Prix slager. Nora Brocksteds ”Voi voi” fra 1960.

- Voi voi! Om noen dager er det lørdag du vet!

- Voi voi! Da vil en fager drøm bli virkelighet!

Og det er nettopp dette fem Frøya-damer fra Femme tenker om NM-deltagelse.

At en fager drøm blir til virkelighet.

Voi voi!

988 89 562 kirsti.marthine@hitra-froya.no