Markus Müller kommer fra Tyskland og bor på Heggvika feriesenter på Fjellværsøya når han er i Norge. Müller har reist over hele verden og bodd blant annet i Australia. I Norge har han trålet landet fra Kirkenes i nord til Kristiansand i sør. Likevel kan ingen plass måle seg med Heggvika.

- Jeg kom hit første gang da jeg var 14 og da visste jeg at hit kommer jeg tilbake, forteller tyskeren.

Det var egentlig en lang rekke tilfeldigheter som førte til at Müller havnet nettopp i Heggvika. Da han var tenåring ga moren hans en fiskeferie i Russland i 40-års gave til faren. Da de kom til reisebyrået så de et Norgeskart og bestemte seg for at de heller ville dit. Faren dro med en venn til Romsdalsfjorden og hadde base der mens de dro rundt til forskjellige steder i Norge. Etter hvert kom de til Heggvika på Fjellværsøya.

- Hit må vi tilbake, sa faren. Året etter tok faren til Markus med seg resten av familien tilbake til Heggvika.

- Jeg var jo som ungdommer flest, ville mye heller feste med venner enn å være med foreldrene på ferie til Norge, forteller Müller. Men da han kom til Heggvika, visste han at her ville han bli.

- Jeg var jo som ungdommer flest, ville mye heller feste med venner enn å være med foreldrene på ferie til Norge, forteller Müller. Men da han kom til Heggvika, visste han at her ville han bli. Dette var paradiset på jord. Her kunne man slappe av og få ro i sjelen.

Svartelistet

Nå kommer Müller til Heggvika tre til fire ganger i året, og det er blitt mye mer enn en ferieplass. Det er blitt hans andre hjem. Han har venner både på Ansnes og Nordbotn, og eierne av Heggvika feriesenter, Kjell og Inger-Lise Mellemsæther, har blitt som en familie for ham, forteller han.

- Det betyr mye for oss at han kommer tilbake, vi har blitt gode venner, forteller Kjell.

Müllers venstre arm – armen han kaller ”arm of life”- er fylt med bilder i blekk av det som betyr aller mest for ham. Her står navnet på sønnen og datteren hans, navnet og flagget på byen han kommer fra og motiver fra Norge og Hitra. Han har blant annet tatovert omrisset av Norge i nasjonalfargene, en kompassrose, et hjortehode, bilde av rorbuene i Heggvika, fluefiskestangen sin og koordinatene til Heggvika.

Müller har en veldig sterk eierskapsfølelse for både Hitra og Norge generelt.

- Jeg elsker landet. Mange tenker at siden de er turister og har betalt for å være her, kan de gjøre det de vil, slike folk setter jeg opp på svartelista mi, forteller Müller. Müller eier et fiskeselskap som heter Zefix Flyfishing der han tar med folk på turer til Norge. De som oppfører seg som idioter, får ikke bli med tilbake, forteller han.

Kysset fisken og slapp den ut

Som mange andre tyske turister er Müller en svært engasjert fisker. Men han er langt fra den stereotypiske tyske fisketuristen som står i båten og drar opp så mye fisk han kan. Müller fisker med fluer på sjøen.

- Jeg var ute ved Flesa sammen med 6-7 andre båter og da jeg tok fram fluefiskestangen lo de. "Se, den idioten fluefisker på havet", siterer han. Da de så hvor mye fisk han greide å fiske lo de ikke lenger. Bare for å provosere de andre fiskerne tok han en av kjempe-fiskene i armene sine, tok ut kroken av fiskens munn, kysset fisken, og slapp den ut igjen. Fluefiskeren forteller at ikke bare er det fullt mulig og effektivt å fiske med fluer på sjøen, det er også mye bedre for miljøet og dyrevelferden.

- Med flue fisker du fra overflaten og ned til 30 meter. Hvis du trekker opp fisken rolig fra denne dybden vil den overleve helt fint, og du kan slippe den ut igjen dersom den er for liten. Den kjenner bare et lite stikk av kroken og den kan man ta raskt ut igjen og slippe fisken uskadet ut, forteller han.

Som mange andre tyske turister er Müller en svært engasjert fisker. Men han er langt fra den stereotypiske tyske fisketuristen som står i båten og drar opp så mye fisk han kan. Müller fisker med fluer på sjøen.

Fisker der ingen andre fisker

På denne måten har han funne et helt eget uberørt areal å fiske på. Han kan fiske helt inntil land, og også fra land å få stor fangst. Det var ikke før sommeren 2014 han fant ut at det gikk an å fluefiske på sjøen. Ingen orket å være med ham ut å fiske og da tenkte han at han like gjerne kunne ta med stangen ut for å nyte naturen.

- På det første kastet fikk jeg en monsterfisk, forteller han.

Etter en times tid hadde han 10-12 slike fisker. Når han fisker med fluer på den dybden han gjør, er det mange fiskearter han ikke får på kroken. Kveite og lange står for dypt til at han kan fiske de, men for Muller er naturopplevelsen og å stå med stanga i hånda minst like viktig som å få fangst.

Tyskeren tenker å tilbringe mer tid i Heggvika når barna blir større, og muligens flytte hit når han skal pensjonere seg.

72 44 04 00 post@hitra-froya.no