35 sceneaktører er i full gang med øvingene mot årets oppsetting av Oda fra Havet. De fleste av disse er fra Frøya og Mausund.

- Vi er stolte av å være med på speloppsetning på øya vår. Det er veldig stas at det er et spel på heimplassen vår og at historia kommer fra Mausund og at Vidar har skrevet den, sier mausundværingene Solrun Alice Berge, Inger Marie Sunde Johansen og Ingvild Iversen.

De er blant de mange lokale aktører som er med på oppsettingen på Oda fra Havet som har premiere 1. Juli. De synes det er noe spesielt med å være med på spelet som både settes opp på, og har sin historie fra, øya de selv kommer fra.

- Mange kjenner seg nok igjen i scenene fra stykket. Dette er noe vi kjenner; havet gir og havet tar, det vet vi på Mausund, sier jentene.

Sterke jenter fra havgapet

Det mener ikke det er noen tilfeldighet at dette handler om en sterk jente fra Mausund.

- Ja, det er typisk Mausund-jenter. Vi lærer oss å ta ansvar og bli selvstendige. Vi må klare oss selv, og vi vokser opp i et miljø der gammel og ung er i lag og alle kjenner alle. Da blir det noe unikt, smiler de.

- Dette er bare noe de ikke kan gå glipp av. Det er så bra og sterkt, og jeg anbefaler å ta med lommetørkle, reklamerer Inger Marie Sunde Johansen.

Hun er med sammen med mannen sin og pappaen sin. Mamma som var med for to år siden er i år trillepike.

En annerledes spelhistorie

- Det er flere med i år, og det er flere lokale aktører med enn for to år siden, sier Marte Hallem. Det er hun som har laget teatermanus basert på Vidar Oskarsons trilogi om "Folket i Spåhålet". Til sommeren settes forestillingen opp for andre gang på Mausund. Hun spiller selv Oda i år som for to år siden.

- Jeg syntes kystnorge og spel-norge generelt trengte en nyere historie. Det skal ikke bare være vikinger eller historier fra 1800-tallet. Dette er kvinnekamp på 70-tallet, med slengbukse ute i havgapet. Da jeg leste bøkene så jeg med en gang at dette ville bli en fin teateroppsetting, sier Hallem.

Øvelsene pågår for fullt.

Familieselskapet Scene midt som hun selv er en del av står for det kunstneriske arrangementet og hovedregien har Arnstein Langåssve som også hadde regien på fjorårets Maren- dømt til døden.

Mye nytt

- Det blir gjengkjennelig, men også mye nytt, så det er verdt å se igjen også for dem som var der for to år siden.

Maciej Karpinski og Elin Strandheim Karpinski er musikk-ansvarlig og sangansvarlig under årets Oda produksjon og det satses i år mye på musikken.

- Det er jo som lagt opp for spel der på Mausund. Det er butikk der, en cafe og vi får leie hus rett ved hallen som er perfekt for oppsettingen.

Hallem forteller at de har økt publikumskapasiteten fra 600 til 1000 på årets tre oppsettinger, og det tror hun de skal klare å selge ut.

- Vi har allerede solgt mellom 500 og 600 billetter, og det var ikke på langt nær så mye forhåndssalg sist. Vi håper på fulle hus.

Oda fra havet spilles 1., 2. og 3. juli nede i Kjeila på Mausund.