Bufetat går denne uka inn i en ny kampanjeuke med stort fokus på rekruttering av fosterhjem til et økende antall barn som trenger fosterhjem.

Voksne i fosterbarns slekt og nettverk stiller opp

Barn og ungdom som trenger et nytt sted å bo, foretrekker ofte å flytte til noen de kjenner fra før. Stadig flere får bo hos besteforeldre, onkler og tanter, eldre søsken eller andre i slekten.

- At barnet får bli i familien eller nettverket sitt er betryggende for de aller fleste, og overgangen til et fosterhjem kan bli lettere når barnet allerede kjenner fosterforeldrene, sier regiondirektør i Bufetat, region Midt-Norge, Jonny Berg.

- Når et barn ikke kan bo hjemme skal det alltid vurderes om noen i barnets slekt eller nære nettverk kan velges som fosterhjem. De siste årene har tallet på fosterhjem i slekt og nettverk økt, men jeg mener det er et enda større potensiale, sier han.

Når det gjelder fosterhjem i barnas nettverk, kan det være personer eller familier som barnet har kontakt med og kjenner. Eksempler på dette kan være assistent i barnehage, fotballtrener, en nabo, speiderleder, tidligere besøkshjem eller støttekontakt.

Hovedmotivasjonen for å bli fosterhjem til barn i egen slekt er i følge forskningsrapporten «Fosterhjem for barns behov», å hjelpe et barn som har det vanskelig, og at de var glad i barnet.

Flere studier har vist at slektsplasseringer er mer stabile enn vanlige fosterhjemsplasseringer. På den andre siden viser også forskning av slektsplasseringer har sine utfordringer.

- Likevel mener vi det i de aller fleste tilfeller er til barnets best å bo hos noen de kjenner godt eller har en relasjon til, sier Jonny Berg.

Ny metode for rekruttering av fosterforeldre i slekt- og nettverk

I samarbeid med kommunal barneverntjeneste, iverksetter Bufetat, beslutningsmodellen familieråd for å finne frem til voksne i barnets slekt- og nettverk som kan være fosterhjem.

Foreldre og barna, der barnet er gammelt nok til å gi innspill, inviterer voksne de kjenner inn i familierådet for å finne gode løsninger for barnet.