En avansert eggekoker står og surrer inne på Knarrlagsund barnehage. Ved siden av surrer noen små gule nøster rundt i et bur ved siden av. Oppe på veggen henger kylling-oppskriften og det er da ikke en matoppskrift vi snakker om. Her står beskrevet hvor lang rugetid og hvilken termin eggene skal ha. Hvor mye de skal vugges, hvilken luftfuktighet samt hvilken temperatur det må være i den svært avanserte eggekokeren.

– Det ikke en eggekoker, det er en rugemaskin, sier Martin og kikker litt dumt bort på lokalavisa.

Hanen jobbet bedre i år enn i fjor

For Marte Østmo har vært primus motor for å skape litt «live» påskestemning i barnehagen på Knarrlagsund. Hun innførte like godt rugemaskin og ved siden den avanserte eggekokeren spankulerer nå de første håndholdte bevisene rundt under varmelampe med nebb og fjær. Helt uvitende om at det er påske og at nettopp de er hele barnehagens kjendiser.

– Vi prøvde å ruge ut egg i fjor også, men da var det ingenting inne i dem. Men i år hadde hanen gjort noe annerledes så i år ble det kyllinger, sier Martin og viser stolt frem en av de gule nøstene.

Vitne til at de små bryter eggeskallet

Noen er lyse gule og noen er litt mørkere, alle sammen er de kyllinger og alle sammen er de hele barnehagens samlingspunkt. Det er heller ikke så vanskelig å bli betatt, der de piper lett og surrer rundt i buret med nebbet frem og stjerten bak. Inne i rugemaskinen ligger det siste nebbet på stammen til tørk. Han har akkurat funnet veien ut av egget og Marte var heldig og fikk filmet det hele.

– Jeg så det var en som akkurat skulle bryte gjennom skallet, så vi var raske og fikk det hele på video, sier Marte og Thea legger til at kyllingen må ligge en stund inne i rugemaskinen etter at den har kommet til også. For å tørke.

Lærer å være god mot dyrene

Barna jubler spent når Marte tar av toppen på kyllingburet og løfter ut en blidspent kar i påskedress. På denne måten lærer barna også at vi må ta vare på dyrene og det skaper gode relasjoner til små krabater man ellers ikke ville kommet så nært innpå.

- Ååå så myk han er, kan vi få holde, sier barna i kor og stimer rundt henne. Et unikt møte med dyr og et viktig ledd i god dyrebehandling.

Kanskje kommer barna også nærmere det store spørsmålet om hvem som kom først; Påskekyllingen eller påskeegget.

LITEN OG GUL: Martin, Marte og Thea hilser på den lille kyllingen.