Rundtur-reisende er et vanlig syn om sommeren. Også at noen av dem drar på årene. Men det tilhører sjeldenhetene at en turist er passert 100 år. Nå er heller ikke Kissi (som egentlig heter Kristine) Brødreskift helt som andre eldre damer. For Kissi, som fylte 101 år dagen før hun inntok rutebåten er en meget vital og sprek dame, som blant annet bruker tiden sin på knivkurs.

Grønnsaker til Froan

Det må innrømmes at lokalavisas journalist ble litt målløs da Kissi sin datter, Ragnhild Brødreskift, og svigersønnen Erik Mustad kunne fortelle at den lettbeinte damen med de flotte, hvite krøllene og glimt i øyet, hadde fått rundturen i øyrekka i 101-årsgave fra dem dagen før.

Ragnhild og Erik har hus på Sula, og der hadde Kissi, som alle kjenner henne som, vært på besøk noen dager. Og ettersom hun nå var blitt 101 år og en dag, syntes hun det var på tide å få se øyene hvor hun og mannen i sin tid leverte grønnsaker til.

- Vi leverte i alle fall poteter og grønnsaker til butikkene på Sauøya og Sørburøya hver høst, sier hun.

Egen leilighet

Kissi bodde som bitte lita jente i Svolvær, før adressen ble Melhus og seinere Trondheim. Og by-dialekta har hun holdt på, selv om det var Stadsbygda i Rissa kommune som ble stedet hun bosatte seg på i voksen alder.

- Det var mange fiskere fra Stadsbygda som holdt til i Halten, så jeg hørte mye om fiskeværet. Nå har det vært enestående og fått se øyrekka med egne øyne, sier den humørfylte damen som i dag bor i egen leilighet i Rissa, hvor hun klarer seg med minimalt med hjelp.

OPPSKRIFT: Søstra mi sa at jeg ble så gammel fordi jeg spiste så mye ugras, forteller Kissi, som plukket av det hun fant i naturen mange tiår før det ble vanlig.

Reist verden rundt

Og skulle noen tro at turen til Frøyas skjærgård var en av få reiser Kissi har vært på, så kan de tro om igjen. For den tidligere formingslæreren og sydamen er en skikkelig bereist dame. Etter at hun ble pensjonist har hun reist verden rundt. For to år siden var hun i Spania, i fjor ble det en tur til Vega, og i juni i år var det Finnmark som var målet.

-Da besøkte vi noen i Lakselv, som ble tvangssendt til Stadsbygda under krigen, da Finnmark ble brent. En mann som bodde hos oss den gang sa at jeg tettet igjen et hull ved å komme og besøke dem, sier Kissi, som er veldig glad hun tok akkurat den turen.

Går fremdeles på kurs

For sikkerhets skyld holder hun et godt tak i datter Ragnhilds arm når de går fra fiskarheimen og ned til brygga igjen på Halten. Ragnhild ble hennes eneste barn, og ettersom ekteparet Brødreskift fikk datteren i godt voksen alder, er Ragnhild et godt reisefølge når Kissi vil se mer av Norge og verden.

For Kissi blir liksom ikke mett, verken av reiser eller andre opplevelser. Hun har gått utallige kurs de siste årene, og ikke sjelden er det hjemmelagede gaver etterkommerne får til jul.

- Jeg går fremdeles på knivkurs, og er ikke helt ferdig med den siste kniven, smiler hun.

Spist mye ugras

Ettersom det er svært sjelden lokalavisa Hitra-Frøya treffer en sprek 101-åring drister vi oss til å spørre om oppskrifta på å oppnå en så høy alder og fremdeles være så sprek?

- Søstra mi sa det var fordi jeg spiste så mye ugras. Da jeg kom til Stadsbygda plukket jeg av det jeg fant utenfor veggene, og brukte det i maten. Det var uvant på den tiden. Jeg har spist mye brennesle, skvalderkål og meldestokk, ler den spreke rissværingen.

72 44 04 00 post@hitra-froya.no