Lokalavisa har tidligere skrevet om Jan Eivind Nordsteien Skarsvåg, som bruker mye av fritiden sin som miljøagent og rydding av søppel i fjæra.

I tirsdagens kommunestyre på Hitra, var Jan Eivind invitert for å holde en presentasjon om det han holder på med. Etter presentasjonen fikk han seg en overraskelse fra ordfører Ole Haugen.

- All denne plasten tar 450 år før den forsvinner, kunne Jan Eivind fortelle da han viste frem ett av flere bilder fra søppel i fjæra på Hitra.

Jan Eivind Skarsvåg fortalte kommunestyret om arbeidet han gjør med å rydde i fjæra.

Flere verstinger

Til kommunestyre-medlemmene sendte han rundt fakta-ark om plastforurensningen, der det blant annet sto at det slippes ut 34.000 tonn avfall i sjøen hvert år, der mesteparten er plast. Dette får blant annet fugler i seg, eller de får plast rundt nebbet slik at de ikke kan spise.

Han fortalte også at fiskeri og havbruk, skipsfart og båttrafikk, oljeindustri og byggeplasser er verstingene når det gjelder forsøpling av havet.

Han hadde også noen forslag til hvordan man kan redusere søppelmengden.

- Det er noe som heter to minutters strandrydding. Da tar du en plastpose med når du er på tur, og så fyller du den med søppel på to minutter, og tar med hjem.

- Selv rydder jeg fjæra to-tre ganger i uka, sa Jan Eivind til applaus fra kommunestyret.

Og til ordføreren hadde han denne oppfordringen:

- Kanskje kommunen kan bøtelegge byggeplasser som kaster søppel. Da trenger dere kanskje ikke å innføre eiendomsskatt.

- Kan ikke få bedre ambassadør

Dette miljøengasjementet ville ordfører Ole Haugen sette pris på, og hadde fått laget en egen miljøpris til ære for Jan Eivind; Flekkmarihåndprisen. Og en sjekk på 2.500 kroner.

- Du forteller ikke bare om utfordringene, men du presenterer også løsninger, sa Haugen som berømmet Jan Eivind for å ha klart å engasjere også andre barn til å bry seg om miljøet.

- Til adressa har du sagt at du elsker Trøndelagskysten, og at du alltid vil bo på Hitra. Vi kan ikke få en bedre ambassadør for Hitra tenkte vi. Vi setter pris på innsatsen din, og vi ønsker flere skal bli inspirert til å gjøre det samme som deg, sa Haugen blant annet da han overrakte prisen.

- Veldig stort

Jan Eivind hadde ikke anelse om at han skulle få prisen.

- Jeg ble veldig overrasket. Dette synes jeg er veldig stort. Det gir inspirasjon til å fortsette, sier han til lokalavisa.

Pengene vil han enten bruke til båten som han har  planer om å kjøpe til søppelrydding, eller fotoutstyr for å dokumentere forsøplingen.

Skal kjøpe båt

Det er ikke første gangen har han fått utmerkelse fra høyere hold.

- I sommer fikk jeg 15.000 kroner av fiskeriminister Per Sandberg til å kjøpe båt. Og så fikk jeg 15.000 fra Salmar, og 10.000 fra Måsøval. Da kan jeg komme meg til flere plasser for å rydde søppel, sier Jan Eivind.