- Jeg har aldri tatt ut så mange båter samtidig, så når fire skulle døpes på en gang, var det morsomt å gjøre det her på Frøya, sier Helge Gåsø. Lørdag inviterte han og ansatte i rederiene til åpen dag med omvisning på båtene.

Gjennom sine rederier, Frøy Rederi, Frøy Akvaservice og Frøy akvaressurs har Gåsø det siste året gjort store investeringer i nye servicebåter, og lørdag var det dåp av hele fire nybåter på Siholmen. Dette er kanskje første gang fire nybygde båter blir døpt samtidig i øyregionen.

Mange benyttet anledningen til å ta en titt på det nyeste av båter innen havbruksnæringen, og størst var interessen for den gigantiske brønnbåten, «Gåsø Viking».

- Norges mest moderne

- Akkurat nå er den vel Norges mest moderne brønnbåt, men det er jo helt til det bygges noe nytt.

Gåsø forteller at de tekniske moderniseringene går mest på kapasitet og skånsomhet for fiskehelsa.

- Båten er stor i Hitra og Frøya sammenheng, men i bransjen ellers er det jo denne størrelsen som bygges nå, sier Gåsø.

«Gåsø Viking» er 78 meter lang, 16 meter bred og har en lastekapasitet på 3.000 kubikk fordelt på to rom.

Båten ble overtatt fra verftet Sefine Shipyard i Tyrkia 27. mars, og allerede neste uke er den klar for oppdrag for Lerøy Midt.

Stor tro på næringa

Den nye brønnbåten er på treårskontrakt med Lerøy Midt og har kostet rundt 250 millioner kroner.

Samlet investering på alle båtene er på over 310 millioner kroner.

- Grunnen til at vi gjorde så store investeringer akkurat nå, var jo at vi fikk denne avtalen med Lerøy.

Men det betyr vel også at du har stor tro på næringa?

- Ja, det har jeg. Vi har noen utfordringer som må løses, men de må vi jo løse på et eller annet vis. Lakselusproblematikken tror jeg vi kommer til å løse, men rømming og å være 100 prosent feilfri på dødelighet, er vanskeligere så lenge vi har med både mennesker og annet liv å gjøre.

Med nyinvesteringene har Gåsø fem brønnbåter i drift og i tillegg 15 andre båter.

- Ja, det er mulig vi har 20. Jeg har andre oppgaver enn å telle båter. Vi har totalt 110 i arbeid nå med nybåtene. Vi prøver å ansette mange lokale folk, det er viktig for kulturbygginga og trivsel, sier Gåsø.

- Markedet blir til om noen satser

I tillegg til «Gåsø Viking» ble den 25 meter lange servicebåten «Frøy Server», til rundt 43 millioner kroner døpt. Det blir også en ny dykkerkatamaran og en dykkerbåt.

- Det er den første dykkerbåten vi kjøper. Vi er totalleverandør for Marine Harvest midt og det har vært ønska at vi hadde en egen egna dykkerbåt.

Men er det så mye oppdrag på dykking, at det trengs to båter?

- Vi har nok til én båt i dag, men vi håper det blir nok til to. Tendensen er sånn at markedet blir ikke til før noen satser. Det er litt av oppskriften, sier Helge Gåsø.

To båter til i år

Gåsø-konsernet har i tillegg til disse fire nybyggene, også to nye servicefartøy på gang. En på 24 meter som er lik den som ble døpt lørdag, og en på 40 meter som er under bygging ved Sletta Verft i Aure.

- Den siste blir levert i desember, så det kommer to til i år. Jeg har flere planer, men det blir ikke 4 – 6 båter i året, nei, smiler Helge Gåsø.

Familien har for lengst ymtet frampå om at de vil ha en båt oppkalt etter seg, men så langt har andre navn blitt valg.

- Det er jo alltid et stort spørsmål hva båtene skal hete. Det er jo smak og behag dette med navn, men jeg syns det er viktig å ha med Frøy for å bygge identitet i forhold til ansatte og i markedet. Det kommer mange forslag på arbeid, men jeg bestemmer jo til slutt, ler Helge Gåsø.

Gåsø Viking var en av båtene som ble døpt i helga.