Fredag og lørdag er det er risiko for høy vannstand, framgår det av en OBS-varsel sendt ut av Meteorologisk Institutt. For Trøndelag er det fredag estimert til 50-75 cm over høyden oppgitt i tidevannstabellen, lørdag 60-85 cm over høyden oppgitt i tabellene.

Alltid oppdatert værmelding på lokalavisas værsider her

Måne og vind

Den høye vannstanden kommer i forbindelse med kraftige vinder som er ventet inn over norskekysten fredag. For Hitra- og Frøya-regionens del er det riktignok ikke meldt spesielt kraftig vind i helga. Ytterst ute forventer meteorologene frisk og laber bris på lørdag, opp i stiv kuling lørdag kveld. Lenger inn mot fast-frøya og Hitra er det kun snakk om svake vinder (3-5 m/s).

Det er ventet stormflo fra svenskegrensa til Rørvik, skriver meteorologene. (Kart: Meteorologisk Institutt/yr.no)

Statsmeteorolog Gunnar Livik forteller til yr.no at det er flere grunner til at vi nå får stormflo. Fredag er to dager etter nymåne, og da er maksimalt tidvann høyest.

- Når vinden kommer fra sør-sørvest tar den med seg mer vann inn mot kysten, og det blir det stor oppstuing av vann. I tillegg til høy  vannstand kan det bli mye bølger, forklarer han.

Lik lokalavisas værsider på Facebook

Pass derfor på at båter og flytebrygger er godt sikret, og at man har ryddet inn ting som kan flyte avgårde.

Stormflo på Sula i februar 1993 da vannet stod langt oppe på flere av sjøhusene.

Mer informasjon om tidevann og vannstand finnes på sehavniva.no

Utfordring for Kystekspressen: MS "Tyrhaug" kansellerer avg 11:00 og 12:40 fra Edøy (Smøla) fredag pga høy vannstand. Reisende henvises til rutegående transport.