Lørdag 10.juni er det klart for Hitrarittet med start og mål i Fillan. For sjette år på rad sendes syklister fra både fastland og øyer, rundt på Hitras veier. Tradisjonelt sett har syklistene fått valget mellom to løyper, slik er det også i år. Forandringen er kortløypa, som nå er på 34 km, i motsetning til fjorårets 45 km lange kortløype. Langløypa ligger fortsatt på 107 km.

10.-klassingene Stian Børge Holmen og Odin Ulvan skal delta i årets ritt, og med ett spesielt mål. Det er å slå mattelærer Johanna Grøntvedt Athammer, som i fjor slo Odin på Tour de Frøya. Som et lite samarbeid, skal Stian Børge og Odin sørge for at de kommer seg raskere rundt kortløypa enn læreren.

- Jeg sykler Hitrarittet kun for å slå Johanna, det var derfor jeg meldte meg på, sier femten år gamle Odin.

"Straffen" er planlagt

Odin syklet årets Tour De Frøya 20 minutter raskere enn i fjor, og tror dermed at han har sjanse til å slå læreren. Sammen med i kampen om «seieren» er klassekameraten Stian Børge Holmen, som skal kaste seg ut på sitt første sykkelritt.

De har begge straffen ferdig planlagt, hvis de klarer å slå Johanna.

- Vi skal kjøpe henne en skjorte der det står «jeg ble slått av eleven min i Hitrarittet», sier Odin, og nevner at det var en slik straff han fikk i fjor etter å ha tapt for Johanna.

Elevenes mattelærer ser på den sunne utfordringa som enda en sjanse til å slå en av sine elever.

- Det blir spennende å se hvordan det ender i år, sier Johanna. – Nå må jeg vel begynne å trene fram til rittet, hvis jeg skal klare å henge med.

Lover motstand

Johanna er innstilt på å gi dem konkurranse, men frykter at ungdommen er raskere i spurten hvis det skal ende i sluttspurt. Athammer deltok ikke i Tour de Frøya i år, og har derfor tatt sykkelsesongen rolig så langt.

- Jeg trodde jeg skulle slippe unna i år, men så kom jo den utfordringa, ler hun, og nevner at hun ser humoristisk på utfordringa. Læreren synes elevene er modig som utfordrer henne til klassekamp. Videre forteller hun at hun ikke kunne gi seg når utfordringa først kom.

- Kommer det en utfordring, så blir jeg selvfølgelig med, og legger til en siste kommentar til guttene: jeg gir meg ikke uten kamp!

Sammen skal de tre sykle kortløypa på 34 km, som er en litt annen rute enn de siste årene. I stedet for å ta av mot Strøm, sykler syklistene til Dolmsundet via den gamle Dolmsundbrua. Så tar de nybrua av Dolmøya, og sykler samme rute tilbake til Fillan Sentrum der mållinjen er plassert.

Håper flere utfordrer hverandre

Sykkelrittleder Ann Kristin Willmann håper at flere elever utfordrer lærerne sine. I tillegg utfordrer hun de som ikke skal sykle til å heie på.

- Kom med flagg, eller kle dere ut, og bli med på moroa, sier Ann Kristin.

Også Odin Ulvan håper på flere deltagere.

- Det blir morsommere jo flere som melder seg på. Det hadde vært gøy og fått Hitrarittet like stort som Tour de Frøya, mener han.

Ann Kristin Willmann forteller at det så langt ikke er påmeldt så mange, men at påmeldingene vanligvis ramler inn den siste uken.

72 44 04 00 post@hitra-froya.no