- Det var veldig nært at det begynte å brenne her også. Vi fikk strømmen tilbake søndag kveld. Det var først da det ble så lyst at vi kunne se ordentlig. Da så jeg at det var svart av sot ved en elektrisk boks på veggen ned til kjelleren. Og transformatoren til internett-ruteren hadde eksplodert. Det sitter ennå i kroppen og jeg kjenner jeg blir skjelven når jeg snakker om det, fortalte Marianne Olderø til lokalavisa på tirsdag.

Ser man på kartet er det inndelt med flere symboler. Trekanten indikerer et lyn i skyene, mens den runde viser et negativt lyn. Firkanten er et positivt lyn.

- Det er plusslynene som gjør mest skade og jeg ser det var en god del aktivitet i øyregionen på søndag, sier Frank Haftor Dahlslett som er ansvarlig for lyndataene hos SINTEF.

Over ti transformatorer ødelagt

Trønderenergi anslår at de fikk 12-13 transformatorer ødelagt i øyregionen forrige helg.

- Det er sjeldent vi opplever så mange skader på så kort tid heldigvis, sier Tore Wuttudal som er kommunikasjonsrådgiver hos strømselskapet.

- Det er også en fare for at en del anlegg hjemme hos folk får store skader i ettertid, så jeg vil anbefale å ha en elektriker på besøk, legger han til.

- Skadene etter lyn vil øke drastisk

Slike syn var ikke uvanlig i helga. Dette bildet er tatt ved en tidligere anledning. Foto: Roger Reitan.

Lokalavisa tok også kontakt med flere forsikringsselskap for å høre hvilke skademeldinger de har fått inn.

- Vi har bare fått meldt inn et par mindre saker fra Hitra. På grunn av klimaendringer forventer vi hyppigere og kraftigere tordenvær i årene som kommer. Dette gjør at skadene etter lyn vil øke drastisk. Elektrisk utstyr som PCer, kjøleskap, frysere, TV og stereoanlegg er mest utsatt for skader. Det vi ser er at mange mangler overspenningsvern og dermed er utsatt for lynskader. Det kunne ha vært spart store verdier hvis dette enkle forebyggende tiltaket var på plass. Pluggvern foran fintfølende elektronikk i tillegg til overspenningsvern i sikringsskapet er det optimale. Fra 2010 ble det påbudt med overspenningsvern i sikringsskap i alle nye boliger, sier informasjonssjef i Gjensidige forsikring, Pål Rune Eklo.

Eklo legger til følgende infoskriv om lynnedslag. Der står det:

- Lynutladninger i atmosfæren fører ofte til at det lages høye overspenninger på luftledningsnettet. Overspenningene søker til jord, og vil vandre langs ledningsnettet til de kommer inn i husinstallasjoner og finner en vei til jord der. Fenomenet oppstår selv om lynutladningene foregår langt unna ledningsnettet, slik at lynet ikke trenger å slå direkte ned i transformator eller ledningsnett. Ved kraftig overspenning kan sikringsskap bli svartbrent, ledningsnettet blir ødelagt og det elektriske utstyret ødelegges fullstendig. I de fleste tilfeller medfører overspenningen at det gnistrer ut av stikkontakter og at elektrisk utstyr får skader. Det er verdt å merke seg at hver gang en overspenning raser gjennom et hus vil ledninger, kontakter og koblingsbokser bli svekket. Dette kan føre til brann uker eller måneder etter at anlegget ble utsatt for overspenningen.

Hos IF skadeforsikring har ikke informasjonssjef Jon Berge, notert noe utenom det vanlige. Lokalavisa prøvde også å få tak i Sparebank 1 forsikring, men fikk ikke tak i dem.