Politiet slo full alarm etter flere meldinger om at en svartkledd maskert person som viftet med en pistollignende gjenstand ved Fillan skole på Hitra. Det befant seg mange barn på skolen, der det ble arrangert elevkveld.

Den første meldingen kom klokken 21.50.

- Vi fikk flere meldinger om at en mann med våpen truet barn på skolen, da måtte vi aksjonere ut fra det, sier operasjonsleder Leif Berglund hos politiet i Sør-Trøndelag.

Politiet sendte enheter fra Hitra, Frøya, Utrykningspolitiet (UP) og støtteenhet fra Trondheim.

Melding om skudd

- Det ble gitt ordre om bevæpning med tohåndsvåpen fordi vi vurderte situasjonen som svært alvorlig, sier Berglund.

Politiet fikk også meldinger om at det skal ha blitt skutt mot personer, men dette er nå avkreftet.

Klokken 00.25 natt til lørdag sier operasjonslederen at situasjonen vurderes som trygg.

- Vi er gått over i en etterforskningsfase. Vi samler inn opplysninger og finne ut hva som faktisk har skjedd.

Vil komme til bunns i saken

Lørdag morgen opplyser Berglund at man ikke har funnet ut nøyaktig hva som har skjedd, men at man kan føle seg trygg i området.

- Vi har fått en god beskrivelse av hendelsesforløpet fra en lærer som hadde ansvaret på stedet. Han kan med sikkerhet si at det ikke er blitt avfyrt skudd. Vi fant i natt ingen grunn til å fortsette aksjonen, og mener det er trygt i området, sier Berglund.

Etterforskningen overtas av det lokale lensmannskontoret, og ifølge Berglund er politiet svært interessert i å finne ut hva som har har skjedd i forkant av at meldingene kom inn.

- Vi vil gjerne vite om det er ungdommer som har forsøkt å skremme barna, om det er en feil observasjon eller om det er noe som har økt i omfang etter hvert blant barna. Meldingen var knyttet opp til et arrangement ved en skole, og derfor ble den tatt på største alvor, sier Berglund.

Låste ungene inne

Berglund berømmer handlekraftige voksne på stedet for å ha samlet ungene og fått dem låst inne på skolen der det ble arrangert elevkveld.

- De sikret barna fra en eventuell gjerningsmann, sier operasjonslederen.

- Ungene er blitt samlet i gymnastikksalen på skolen og foreldrene er varslet slik at de kan hente barna, sa Berglund en stund før midnatt.

Kan være dårlig spøk

Da aksjonen pågikk i natt lette politiet etter en sortkledd mann med maske. Politiet undersøker blant annet hvorvidt det kan dreie seg om en dårlig spøk.

Dersom det er en spøk ber han de som står bak om snarest mulig å kontakte politiet.

- Vi ønsker tips fra alle som måtte ha opplysninger i saken.

Politiet ønsker tips i saken på telefon 02800.

Unger har fortalt at de så en svartkledt person ved Narvesen-kiosken ved Hjorten kjøpesenter (i bakgrunnen).

- Motstridende meldinger

Politimannskaper var ved midnatt samlet ved rådhuset i Fillan, som ligger like ved skolen. Her vurderte de videre hvordan man videre skal sette inn innsatsen utover natta.

- Vi får inn veldig motstridende meldinger. Hvis noen vet noe, ber vi om at man ringer oss på telefon 02800, gjentar politibetjenten med ansvar for utepatruljen, til lokalavisa Hitra-Frøya.

I alt seks betjenter er på plass, langt flere enn de to som normalt er på vakt nattestid i øyregionen. Ifølge politiet er det rene tilfeldigheter at politiet kunne være på plass med såpass mye mannskaper på kort tid i kveld, siden de allerede var i området i andre ærend.

- Hektisk situasjon

Lærer Sten Andreas Ulvær ved Fillan skole var til stede på elevkvelden. Han sier at situasjonen kan ha oppstått etter at noen gutter skulle krysse en fotgjengerovergang. I den forbindelse skal de ha irritert en sjåfør som hadde kommet ut av bilen og veivet etter dem.

- Guttene mente på at han hadde noe i hånda, og at det kunne ligne på en pistol. Historien spredte seg blant barna, og vi fikk etter hvert ganske mange barn som ble redde, sier Ulvær, som beskriver situasjonen som hektisk.

Da historien nådde de voksne var Ulvær var blant de som kontaktet politiet. Da var det enda uklart hva som virkelig hadde skjedd.

- Når man får så mange barn rundt seg som blir redd så blir man litt stresset. Utenpå prøvde jeg å være så rolig som mulig, men jeg var ikke sikker på situasjonen selv i starten, sier Ulvær.

Flere ble hentet

Han forteller at det var rundt 60-65 barn til stede på elevkvelden, og han skryter både av barna og de øvrige voksne som var til stede. De voksne valgte å holde barna innendørs, og Ulvær roser barna for at de hørte etter og håndterte situasjonen godt.

- Situasjonen ble etter hvert roet ned, og flere foreldre kom for å hente ungene sine. Jeg syns vi takla situasjonen ganske bra, selv om vi gjerne skulle vært den foruten, sier læreren.

De voksne som var til stede på arrangementet forsøkte som best de kunne å prate med de barna som var mest redde, og tilbakemeldingene har vært at det går greit med både barn og voksne. Ifølge Ulvær vil man nå vurdere hvorvidt man skal ha noen videre oppfølging gjennom helga.

Sten Andreas Ulvær var en av lærerne som var til stede på elevkvelden. Han opplevde situasjonen som hektisk. Foto: Arkivfoto