Kinoene i øyregionen kan vise til gode besøkstall for kinoåret 2017, selv om det er en liten tilbakegang fra året før. Sviktende besøkstall er en tendens som gjelder hele landet.

Fart på lerretet frister

Hvilken filmer som topper besøksstatistikken i øykommunene er imidlertid noe ulikt. For andre år på rad er det raske biler og svidd gummi frister folk til kinolerretet på Hitra. I 2016 var det ”Børning 2” som toppet statistikken, og i 2017 var det ”Fast and Furious 8” som trakk 286 publikummere inn i kinolokalet for å se raske biler og høye hastigheter.

På de neste to plassene finner man ”Fifty Shades Darker” med 222 besøkende og ”Star Wars: The last Jedi” hvor 209 personer løste billett.

Trilogi på topp

Ved Frøya kino var ”Fifty Shades Darker” fjorårets mest sette film med 232 besøkende. Filmen er den andre i en trilogi, og tredje film kommer neste helg.

På andreplass ved Frøya kino finner man ”Fast and Furious 8” med 218 besøkende, foran skrekkfilmen ”It” hvor 185 kinogjengere lot seg skremme.

Hva er sprøere enn et kappløp mellom biler og en ubåt? Det kunne du se i "Fast and Furious 8".

- Ikke Netflix sin skyld

Daglig leder ved Frøya kultur- og kompetansesenter Håvard Dyrø har, som de fleste andre kinoer i landet, sett litt lavere besøkstall i 2017 sammenlignet med året før.

- Jeg tror ikke vi skal skylde på Netflix. Ser vi de siste årene under ett har vi en jamn stigning i besøkstallene. 2016 var et sjeldent godt kinoår, og en nedgang i 2017 var ikke uventet.

Servering og kostymer

For å øke besøkstallene ønsker Dyrø å skape mer aktivitet rundt kinoforestillingene.

- Særlig i forkant av premierer kan det tenkes at vi arrangerer ulike aktiviteter. Hva det er avhenger av hvilken film som skal vises, men kostymefest kan være et av flere slike arrangementer. Til norgespremieren av ”Fifty Shades Freed” planlegger vi alkoholservering, forteller Dyrø.

Sport på kinoen

Også ved Hitra kino gjøres en innsats for å nå flere publikummere forteller kultursjef i Hitra kommune, Omar Pleym.

- Vi ønsker en fortsatt økning i besøkstallet, og tenker en spesiell innsats mot barn og unge. Vi tenker også på et økt kinotilbud som for eksempel med alternativt innhold, det kan være sports- og kulturarrangementer som kan sees direkte fra kinolerretet, sier Pleym.

988 89 562 kirsti.marthine@hitra-froya.no