Stolt kjører Jan Erik Thorsø (53) ut sin spesielle Volvo Amazon fra garasjen på Flatval. Blankpusset, lakkert i sort og hvitt, med blålys i fronten og POLITI skrevet i store bokstaver på sidene er dette en bil som ikke går umerket hen.

Etterretningsbil

Det er syv år siden Jan Erik kjøpte bilen i Namsos. Den gang var den beige, men Jan Erik valgte å lakkere om bilen slik den originalt så ut i politiets tjeneste.

- Dette er en Amazon årsmodell 70 sport og opprinnelig var dette en etterretningsbil i Rättvik i Sverige, forteller Jan Erik og legger til at norsk politi ble kontaktet for å høre om de fikk tillatelse til å skrive POLITI på sidene.

- De så ingen problemer med det siden dette tydelig er en veteranbil. Og så langt er det ingen som har bremset ned fordi de tror vi er ute på politioppdrag, smiler eieren.

Bilen ble opprinnelig brukt av svensk etterretning. Beviset henger i nøkkelknippen.

Men at bilen får mye oppmerksomhet fra forbipasserende er det ingen tvil om.

- Jeg har aldri opplevd slik interesse for en bil. Det filmes og tas bilder når vi kommer kjørende. Folk slakker ned når de passerer oss. Såpass mye at vi skapte kø da vi kjørte gjennom Oslo i fjor høst.

Kona Liv Randi Thorsø forteller at de var på Titran sist sommer.

- Da møtte vi et busslass med eldre mennesker som ble veldig gira fordi de husket bilen fra ungdomstiden sin. Yngre mennesker kommenterer gjerne at de har sett lignende bil i Olsen banden-filmene.

Kanskje har du sett Jan Erik og den iøyenfallende bilen kjøre rundt i øyregionen? I tillegg til turer lokalt, vel og merke kun vår- og sommerstid, bruker de å ta fast oppstilling med bilen i krysset på Flatval under sykkelrittet Tour de Frøya. Bilen har også blitt tatt i bruk i et par bryllup og er alltid på veien 17. mai.

Jan Erik og kona Liv Randi forteller at bilen tiltrekker seg mye oppmerksomhet. Eldre kjenner igjen bilen fra ungdomstida og yngre generasjoner forbinder den med Olsenbanden-filmene.

Drømmen oppfylt

Jan Erik har alltid hatt en interesse for biler og mekking. I undommen fikk han øynene opp for Volvo Amazon.

- Faren min hadde en helgrønn Amazon og han hjalp meg skaffe meg min første Amazon, årsmodell 70 sport. Den var også grønn, men med et vinyltak i hvitt. Bilen ble kjøpt av lensmannen på Hitra for 8000 kroner og sto bortgjemt på en låve på Melandsjø med hull i seg etter et vådeskudd, forklarer Jan Erik med ungdomsbilen sin klart i minne.

Det har gått i Amazon også tidligere for Thorsø, men drømmen har alltid vært å eie 70-modell sport igjen.

- Dette er en bil jeg kan inn og ut. Den er grei å reparere og i tillegg er rimelig god å kjøre. I høst var jeg på langtur med bilen og kjørte over 130 mil, det gikk kjempefint. Når jeg endelig har klart å skaffe meg drømmebilen min skal jeg aldri selge den, smiler han fornøyd.

Volvo Amazon står helt klart bilinteresserte Jan Erik Thorsøs hjerte nærmest. For syv år siden kjøpte han drømmebilen, en Amazon årsmodell 70 sport, og siden har han brukt tid og penger på å sette i stand drømmebilen.

Detaljorientert

Han husker ikke lenger registreringsnummeret på sin første Amazon, men husker godt farens: U 98357.

- Jeg har forsøkt å spore opp fars bil igjen, men dessverre ikke lyktes med det.

Jan Erik er detaljorientert og nøye. Han har blant annet sørget for at denne Amazonen har tidsriktig u-skilt. (I 1971 gikk man over til bilregistreringsnummer med to bokstaver red. anm.)

Bilen har tidsriktig u-skilt.

- Dette er en fin veteranbil som jeg ønsker å ta vare på og sette tilbake i original stand. Så godt det lar seg gjøre ønsker jeg at bilen kun skal bestå av originaldeler.

Bilen har vært i teknisk god stand hele tiden, legger Jan Erik til.

- Den har hatt noen kollisjonsskader, men disse er rettet opp og nå er bilen så god som det er mulig å få den.

Kostbar hobby

Ivrig ramsler Jan Erik opp ulike ting han har utbedret. Blant annet er setene trukket opp på ny, han har montert nye bremser, dempere og foringer.

Jan Erik har full kontroll på alt av detaljer når det gjelder Amazon og vet hva han skal se etter. Så ofte når de har feriert i Sverige sykler gjerne Jan Erik rundt på loppiser, ser på gamle låver og garasjer etter tidsriktige deler. Blant annet har han skaffet til veie en original Volvo-klokke og turteller.

Jan Erik vet godt hva han skal se etter på loppiser, gamle låver og garasjer når det kommer til originale Amazon bildeler. Han har blannet annet skaffet til veien en original Volvo-klokke og turteller til dashbordet.

Jan Erik legger ikke skjul på at det koster å sette i stand drømmebilen.

- Det er fryktelig artig å holde på med. En lidenskapelig, men dyr hobby. Skal den bli helt strøken koster det skjorta.

Han har ikke tidligere villet dra på treff med bilen før den er ferdig, men nå er det mest småtteri som gjenstår så til sommeren planlegges det to Amazon-treff.

- Det eneste jeg mangler nå er nært sagt en original politiuniform fra 1970-tallet, smiler Jan Erik Thorsø.

- Kanskje hadde det også vært kjekt med en 70-talls campingvogn til framtidige stevner.

Til sommeren håper Jan Erik at kona Liv Randi blir med på bilturer og stevner. Foruten det står en original politiuniform fra 70-tallet høyt på ønskelista.