Av og til går jeg tur med hundene mine på den flotte stien inn til Blåskoghytta, og i senere tid har jeg registrert en viss aktivitet ved stien, etter ca 2 km gåtur. Her har noen spadd torv og jord, dandert grus i en fin sti opp ei lita kneik... og støpt ett fundament.

Vi har observert tiltaket i spenning, og i dag var det jaggu ett flott lite hus som var i ferd med å reise seg på tomta. Da måtte vi stoppe opp å ta en prat med arbeidslaget, tre blide gutter som var samlet for en liten kaffesup akkurat da jeg kom forbi.

– Bilder var det bare å ta, men detaljene fikk jeg ta med byggeleder for prosjektet. Han er her hvert øyeblikk., sa de.

Forskjellige trimmere

Vi får Ove Fiskvik i tale, som selv er aktiv bruker av det flotte turområdet inn til Blåskoghytta. Han forteller hvordan stien brukes for både for kortere og lengre turer, og av mange forskjellig ”trimmere”:

– Hitra IL registrerer at Blåskogstien blir stadig mere brukt til alle årstider, både av de som trener i form av løping og skigåing og de som trimmer i roligere tempo, alene, eller sammen med flere, og lufting av hund eller ren rekreasjon. Noen bruker stien i sin fulle lengde inn til Blåskoghytta, eller til Torvhatten som eget mål eller en del av “Torvhatt-runden” til Lervågen og tilbake til Fillan sentrum, forklarer Fiskvik.

Trimbok

Trimboka som er lagt ut på Torvhatten benyttes også av mange, og et firma har lagt ut egen bok hvor deres ansatte kan registrere seg og delta i belønning for fysisk aktivitet. God fysisk form og fysisk aktivitet brukes i forebyggende helsearbeid og som en trivselsfremmende aktivitet.

Hitra IL har videre erfart at ansatte i skoler og barnehager bruker Blåskogstien flittig i uteaktiviteter og i arbeidet med å få barn interessert i å bruke kroppen og utforske naturen, bl a.  med egen “Torvhatten-dag” på høsten.”

Når vi spør om formål og hensikt med det flotte byggverket som nå straks er ferdigstilt ved stien, et par kilometer inne i marka, svarer byggelederen:

– Anleggsutvalget i idrettslaget anser at tilrettelegging til fysisk aktivitet er viktigste oppgave, og vi har bl. a. ansvaret for vedlikehold av turstien og oppkjøring av skiløyper på vinteren.

– Vi fant det naturlig å bedre tilbudet til brukerne ved å gjøre Torvhatten til et mer attraktivt  turmål i seg selv. Planene om å bygge en egen “varmestue” hvor både barn og voksne kan gå inn og få ly for vær og vind og kanskje varme seg rundt ei bålpanne, steke pølse mv, førte til at Marine Harvest-Fondet ble søkt om økonomisk støtte til prosjektet. Positivt svar og midler nok til innkjøp av byggesett til ei såkalt “grillhytte” på 15 kvm, satte fortgang i arbeidet med å søke om tillatelse fra grunneier og byggetillatelse fra det offentlige.

Dugnad

Om framdrift, dugnadsarbeid og ferdigstilling avden flotte grillhytta forteller han:

- Etter en intensiv periode med dugnads-arbeid med grunnarbeid, transport av byggesettet inn til Torvhatten og reising av bygget, blir bygget trolig “tett“ i disse dager. Da gjenstår innredning som montering av sittebenker til ca 20 personer, oppsetting av ildsted og pipe. Dette håper vi å bli ferdige med før påske, og så må vi få beiset og oljet trematerialene ut- og innvendig.

– Plakat på stedet med informasjon om prosjektet og anmodning om å ta kontakt med byggeleder dersom brukere kunne tenke seg å delta på dugnadsarbeid slo dårlig an. Derimot har en håndfull personer svart positivt etter direkte kontakt, og enkeltpersoner har virkelig bidratt med en stor dugnadsinnsats.

– Dette gjør at jeg har god tro på at vi skal få ferdigstilt prosjektet innen kort tid, og da må vi markere dette med en passende markering.

– Det er derfor håp om at den nye “varme-stua” med benker rundt vil overta “hatten” sin funksjon som turmål og motivasjonsfaktor for å bruke turstien aktivt både for unge og gamle, grupper og enkeltpersoner. Når publikum og bedrifter nå ser hva vi har fått til i dette prosjektet, har jeg også håp om at sluttfinansieringa kommer på plass, slik at privatpersoner slipper å ha økonomiske utlegg. Vi har allerede fått mange tilbakemeldinger på at de synes dette ble et fint bygg og et flott tiltak. Senest i dag kom to trimmende vestlandsdamer, som tydeligvis var ukjent på stedet, oppom dugnadsgjengen og uttrykte begeistring og lovord for bygget og innsatsen - slikt varmer, sier Ove Fiskvik.

Spennende og imponerende tenker vi i det jeg forlater byggeplassen og ønsker arbeidslaget masse lykke til med innspurten. Så bra at noen tar initiativ til et så flott prosjekt og at dugnadsånden fortsatt lever! Jeg gleder meg til å komme på grilling og til å fyre opp ett bål for å kjenne varmen og den deilige lukten av bål! Og kanskje koke en god kopp bålkaffe.

Den nye grillhytta ligger fint plassert Blåskogstien som går fra Fillan.
Byggeleder Ove Fiskvik ankommer byggeplassen.
Kveldens arbeidslag er f.v. Svein Selvåg, Tor Nilsen og Ivar Skaget