Som lokalavisa Hitra-Frøya skrev om på lørdag, havnet en far og sønn i det iskalde vannet ved Akset på Hitra etter en kantring.

- Vi var ute en tur med båten, da vi plutselig havnet i vannet. Det gikk veldig fort. I starten måtte vi bare ligge i ro og få roet oss ned litt, fordi det var et voldsomt sjokk, beskriver far Leif Rune Elvemo.

- Føltes ut som 30-45 minutter

Han forteller at det er vanskelig å beregne hvor lenge de lå i vannet, som antakelig holdt bare 5-6 grader. De hadde ikke på seg redningsvest, men hadde varmedrakt på.

-  Det var veldig kaldt, men vi måtte bruke litt tid på å få samlet inn noen blåser og noe tau for å hjelpe oss med å komme til land. Det er vanskelig å anslå hvor lenge vi lå der, men det føltes ut som en 30-45 minutter minst, anslår faren.

- Vanligvis har vi på oss redningsvest, men det hadde vi ikke på lørdag av en eller annen merkelig grunn. Men det kommer vi definitivt til å gjøre framover, legger han til.

- Fikk hjerteflimmer

Faren lar sønnen få blåsene rundt seg for å holde seg oppe, og følger nøye med når gutten skal svømme rundt 150 meter til land.

- Det var en særdeles tung avgjørelse å ta, men det var den eneste sjansen vi hadde, forklarer Leif Rune.

Han la selv på svøm etter at sønnen hadde kommet halvveis, men kom seg ikke lenger enn 100 meter selv.

- Da var jeg helt tom for krefter og fikk kommet meg opp på et skjær, hvor jeg måtte vente.

I mellomtiden hadde sønnen kommet seg på land og fikk stanset en bil.

- Vanligvis er det ikke så mange biler der, men det kom en rett etter jeg kom meg til veien. Bilføreren fikk så varslet nødetatene, beskriver 14-årige Stig Rune.

- Hadde kroppstemperatur på 32 grader

- Stig Rune hadde en kroppstemperatur på 32 grader, mens jeg hadde 33 da vi kom til St. Olavs. Jeg hadde hatt et hjerteattakk for to år siden og nå fikk jeg hjerteflimmer på grunn av alt som skjedde. Men det går heldigvis bedre nå, sier han noen dager etter hendelsen.

De er begge utskrevet fra sykehuset nå og føler seg i fin form, til tross for hendelsen.

- Det var rundt 15 stykker som stod klar til å hjelpe oss etter vi landet med Sea King-helikopteret. Hele behandlingen jeg fikk der var veldig bra og profesjonell, skryter faren.

(Artikkelen fortsetter under bildet).

[M]

- Fryktelig stolt

Elvemo vil rette en stor takk til alle andre som også hjalp både han og sønnen.

- Først må jeg si at jeg er fryktelig stolt over sønnen min som svømte til land og fikk hentet hjelp. Jeg trodde virkelig min siste time hadde kommet, sier Leif Rune Elvemo.

- Hva tenker du om hva faren din sier, Stig Rune?

- Jeg vet ikke helt jeg, svarer 14-åringen beskjedent.

- Det kan nok komme en reaksjon senere, nikker faren.

- Ellers vil jeg takke Jan Pettersen for at han stanset bilen og fikk ringt om hjelp. Johannes Fjeldvær, Hans Olav Sivertsen, Fritz Nordmo, og Odd Rune Øien fortjener også en stor takk for at de hjalp til med å frakte oss til småbåthavna på Sandstad, hvor redningshelikopteret kom. Det er veldig flott å se at folk stiller opp på en slik måte, mener Leif Rune Elvemo.