Lotte Skarsvåg

Alder: 16

Bor: I Sandvika, Frøya

Yrke: Skoleelev i tiende klasse ved Sistranda skole

Familie: Mamma Mona, pappa Atle og storebror Mathias (18)

Aktuell: Tok bronsemedalje i Styrkeløft-NM for ungdom sist helg

Ikke en dag uten: Mobil

Spiser og drikker: Heimlaga pizza, med brus til

Reisemål: Drømmereisemålet mitt er å dra på safari i Afrika

Ser på: Skam på NRK

Lytter til: Hiphop og pop. Favorittartist akkurat nå er Demi Lovato

Leser: Ingen bøker akkurat nå

- Det har blitt mange gratulasjoner i det siste, smiler Lotte Skarsvåg (16).

For få dager siden fylte ungjenta i fra Frøya 16 år og sist helg tok hun bronsemedalje i sitt aller første ungdoms-NM innen styrkeløft. En idrett hun har holdt på med i kort tid.

Hvordan oppdaget du at du var såpass sterk, Lotte?

- Det startet med at en klassekamerat i fra samme grend, dro meg med et par ganger til treningsrommet som stefaren hans hadde bygd i garasjen. Slik fikk jeg interesse for styrkeløft, jeg oppdaga noe jeg hadde talent innen.

Siden jeg ville lære mer om de ulike styrkeløft-øvelsene, kontaktet jeg KK67 (Kraftsportklubben av 1967) i Trondheim og spurte om jeg kunne komme dit. Det viste seg at jeg brukte helt feil teknikk og skal man kunne lykkes er det veldig viktig med riktig teknikk, så jeg fikk bli med i klubben, lære og trene videre med dem.

Og sist helga debuterte du i ditt aller første Norgesmesterskap?

- Jeg har holdt på med styrkeløft i ett år og kun vært med på tre stevner. I det første stevnet mitt klarte jeg å kvalifisere meg til NM og det var stort å konkurrere mot Norges sterkeste jenter sist helg. Spennende å tenke på at de som deltok sammen med meg, er ungdommer i Norgeseliten når det kommer til styrkeløft. I konkurransen var vi innom tre ulike øvelser; knebøy, benkpress og markløft. Man får tre forsøk innen hver øvelse, og da starter man gjerne med en vekt man vet kan klarer. Deretter øker man på. Jeg starta med 95 kg knebøy. Så gikk jeg opp til min personlige rekord 102 kg, og klarte det. I tredje forsøk økte jeg til 110 kg og det gikk også bra. Dermed satte jeg en ny personlig rekord inne knebøy. I benkpress startet jeg på 52, 5 kg, jeg gjorde en teknisk feil i andre forsøk og økte så til 57,5 kg i siste forsøk. I markløft satte jeg også en ny personlig rekord på 135 kg. Totalsummen min ble 302,5 kg og det holdt til en bronsemedalje. NM-deltakelsen har gitt meg motivasjon til å bli enda sterkere og fortsette å jobbe videre, mot nye stevner og mesterskap.

Kan det være nyttig å være såpass sterk, til annet enn vektløfting?

- Jeg merker at styrken hjelper meg mye i hverdagen. Når jeg er med mamma og handler, og skal bære matvarene så er de ikke like tunge som tidligere. Har jeg også en tung bag, klarer jeg nå å gå lengre med den uten å bli like sliten i beina. Det er kjekt.

Hvem er den sterkeste personen du vet om?

- Psykisk, så må det bli søskenbarnet mitt. Hun har vært gjennom forskjellig, men har alltid stått opp for den hun er og funnet løsninger.

Fysisk, så ser jeg opp til personene i klubben min KK67. De hjelper, støtter og motiverer meg og gir meg et ekstra puff for å nå målet mitt. Deriblant Marte Elverum som er leder for klubben og i verdenstoppen når det kommer til styrkeløft.

Du driver også med teater. Har du tenkt å gå i din mors ”fotspor”?

- Det er moro å drive med teater, men jeg tenker ikke å drive fullt så mye på med det slik mamma gjør. Det er fordi jeg er aktiv innen så mye forskjellig. Jeg synes likevel det er moro å være - men da som skuespiller, ikke en som leder eller styrer av det hele.

Men en ledertype, det er du?

Jeg er leder for Ungdomsbasen på Frøya og nestleder i Frøya ungdomsråd. Den nyoppstartede Ungdomsbasen går godt, men vi merker at interessen har begynt å dabbet litt, derfor har vi laget oss en bra aktivitetsplan som vi håper trekker flere igjen. Ellers skjønner vi at ungdommene er opptatte med eksamener og tentamenter for tiden.

Jeg sitter også i Ungdommens Fylkesutvalg i Sør-Trøndelag (UFU). Vi er satt sammen av representanter i fra de ulike ungdomsrådene i sør-trønderske kommuner, og jobber for ungdommen - UFU er deres talerør opp mot fylkestinget.

Hvorfor dette engasjementet og hva brenner Lotte for?

Jeg brenner for at ungdommer skal bli hørt, og sånn sett er jeg kjempestolt over Frøya kommune. Mitt inntrykk er at de tar oss på alvor, inkluderer oss i ulike møter og gir oss tale- og stemmerett.