Forsikringsselskapene ser hvert år at alt for mange venter for lenge før de setter på vinterdekkene. Det kan gi smell både på bilen og forsikringen.

Følger du ikke vær og føre og legger om til vinterdekk i tide, kan det gi smell både på bilen og forsikringen.

Skader for tre millioner

Sist førjulsvinter (oktober til desember) ble det meldt inn skader for nesten tre millioner kroner til forsikringsbransjen på Hitra og Frøya.

- Det ser ut til at vi etter mange måneder med bar asfalt trenger tilvenning til vinterføret igjen. Vær ekstra oppmerksom på nattefrost og når snøen kommer, sier Pål Rune Eklo, informasjonssjef i Gjensidige, i en pressemelding.

Beregninger Gjensidige har gjort viser at antall skader dobler seg i perioder med dårlig vær på vinteren. Første dagen med skikkelig snøfall er et typisk eksempel på dette.

Ikke vent for lenge

- Mange har en uvane med å vente for lenge med dekkskiftet. Det er du som sjåfør som har ansvaret for at bilen du kjører er riktig skodd, sier Eklo.

Kan tape alt

Sommerdekk på vinterføre kan resultere i redusert erstatningen med mange tusen kroner dersom uhellet skulle være ute

Det finnes flere eksempler der kunder har kjørt med slitte sommerdekk på glatta og fått 100 prosent avslag når skaden skal gjøres opp.

- Med nye dekk vil sikkerheten og kjøreopplevelsen bli mye bedre. Vær sikker på at dekkene dine er innenfor kravene, hvis ikke er det på tide å spandere på seg nye vinterdekk, avslutter Eklo.

Fakta:

-  Piggdekk er tillatt fra 31.oktober. Men vær og føre avgjør om du må bytte til vinterdekk tidligere.

-  På vinterdekk er kravet 3 mm mønsterdybde

Eksempler på avkortning på erstatningen:

-  Glatt, 20 km/t, 5 cm snø, sommerdekk, utbetalt ca. 90.000 kroner, avkortning på 25.000 kroner. Kunden sier han testet føret før kjøring og at det ikke var spesielt glatt. Hendelsesforløp sier det motsatte.

-  Meget glatt 30 km/t, skarp sving, sommerdekk, utbetalt ca 65.000 kroner, avkortning 30.000 kroner. Forhold skjerpende, lokalkunnskap.

-  Meget glatt 10-20 km/t sommerdekk, utbetalt ca. 60.000 kroner, avkortning 25.000 kroner. Frøs på da kunden skulle reise hjem fra hytta. Bilen helt ute av kontroll og skled inn i to parkerte biler på hver sin side av veien.