-Nei, det er vanskelig å si, inspirasjonen for boka?

Terje Nordheim drar litt på svaret. Lokalavisa Hitra-Frøya har tatt igjen forfatteren etter at han hadde en offisiell boklansering på åpningen av fiskeværsmuseet under Sula Sommerfestival.

Boka han slapp under åpningen heter «Husan på Sula» og er en samling av bilder og informasjon om alle de forskjellige husene og deres eiere opp gjennom tidene på Sula.

Nordheim har tidligere utgitt boken «Ro ro til fiskevær», som er en historisk gjennomgang av Sula, og som er mye av grunnlaget for utstillingen på det nye museet.

- Grunnen er vel fordi jeg ikke visste nok om hvor jeg kom fra, fortsetter Terje. Han forklarer videre at han ville finne ut mer om familiens hus, som ikke står lengre. Da Nordheim begynte å grave og finne informasjon, ble han nysgjerrig på den andre bebyggelsen og begynte å samle informasjon om dem også. Etter tre år med research i norske tomte-arkiv satte han all informasjonen sammen til denne fargerike og informative boken vi fikk lansert lørdag. Boken er utgitt på eget initiativ og kan kjøpes av forfatteren selv.

Fullsatt under åpningen

Da var så vidt man fikk ståplass, folk hadde trengt seg inn og den tette luften begynner å tynge de drøyt åtti tilskuerne i Sula samfunnshus. De har samlet seg for å overvære og oppleve åpningen av det nye fiskeværs-museet på Sula.

-Det er så flott å se at så mange har tatt turen hit i dag! Proklamerer Ola Flyum i arrangørstaben i Sula Sommerfestival, når han inntar podiet i den fullsatte salen.

Med opptredener av Tine Skolmen og Børge Pedersen akkompagnert av Arild Samstad, i tillegg til et interessant foredrag om fiskeværenes betydning under andre verdenskrig av Martin Johansen, ble fiskeværs-museet proklamert for åpent.

Folk strømmet inn og fikk se utstillingen som hadde vært hermetisk lukket inntil dørene ble åpnet etter seremonien. Museet har et mangfoldig og interessant utvalg av bilder og gjenstander som forteller historien om fiskeværet helt fra 1300-tallet. Den gir et bilde av et fiskevær med en rik utvikling; Fra å ha vært underlagt forskjellige vær-eiere oppgjennom helt frem til 1939. Etter dette kommer krigen og all den historikken det medførte seg og opp gjennom etterkrigstiden, fraflyttings perioden og frem til i dag.

- En viktig utstilling

- Dette er en viktig utstilling, forteller Terje Nordheim, den ble skapt fordi folk er stolte av plassen de bor på og kommer fra.

- Det er en flott og begivenhetsrik historie vi kan by på her på Sula, mener han.

Museet er en fremragende hovedattraksjon og et naturlig midtpunkt under Sula Sommerfestival i år. Og det er en fantastisk opplevelse å kunne komme ut av en historisk reise på museet og kunne oppleve de plassene man har sett på og lest om der det ligger badet i sola ute i havgapet.

72 44 04 00 post@hitra-froya.no