Anita Reitan og Thatsanee Ar-sakda fra Frøya er klare for landsmønstringa i UKM, som holdes Trondheim nå fra torsdag til søndag. På den nasjonale UKM-festivalen møtes nesten 600 ungdommer til 4 dager med forestillinger, workshops, konserter, filmvisninger, kunstutstilling, TV-produksjon, sosialt samvær og masse annet.

De unge frøyværingene gikk som kjent videre fra fylkesmønstringa på Støren i vår. Det gjør jentene med et kunstbilde som viser ei jente som trekker i viseren på ei svær klokke. Modellen på bildet er Anita.

- I begynnelsen så var det vanskelig å tro at vi skal til landsmønstring, men samtidig er vi glade og stolte over at vi skal få representere Sør-Trøndelag, sa Thatsanee Ar-sakda på vegne av duoen til lokalavisa rett etter at uttaket ble kjent.

Øyregionen stilte med en stor delegasjon på Støren, og juryen valgte ut tolv bidrag innen scene, kunst, film og konferansier til å representere Sør-Trøndelag på landsmønstringa.

- Det var ikke akkurat noe hadde sett for meg, fordi det var så mye fin kunst som hang på utstillinga i kulturhuset på Støren. Så da hadde jeg ikke så stort håp om å gå videre til landsmønstring. Men da utstillinga skulle åpnes på lørdag formiddag, ble vi møtt av en kunstjury. Der fikk vi forklart litt mer enn det man ser på bildet. Vi forklarte nemlig om budskapet, og jeg tror vi fikk plusspoeng for, fortalte Thatsanee.

Skru tilbake tida

Jentene forklarer at budskapet i bildet er at tenåringsjenta ønsker å skru tilbake tida.

- Skru tilbake tida hvor hun kan komme seg ut fra dagens samfunn, hvor hun slipper kroppspress og lignende. Også hvor hun kan skru tilbake tida for å fikse opp problemene som mange av dagens ungdommer står i.