Alpha Security AS arrangerte lørdag formiddag selvforsvarskurs for russejentene ved Guri Kunna videregående skole. Instruktørene var Bjørnar Thomassen og Alf-Henning Bergmann, som har lang fartstid i Moo Duk Kwan Ålesund.

- Vi vet at det skjer overgrep i russetiden og det er viktig at jentene vet hva de skal gjøre hvis de havner i en ubehagelig situasjon, forteller Bjørnar Thomassen.

Instruktørene forberedte ikke bare jentene på hva de skal gjøre hvis de kommer opp i ubehagelige situasjoner. Like viktig er det å gjenkjenne og unngå å havne i ekle situasjoner. Selvforsvarskurset var gratis, men likevel var det bare to deltakere.

- Vi vet at mange av russejentene har jobb og det er mye annet som skjer i helga, men vi hadde gjerne sett at det var flere oppmøtte, forteller Roger Reitan fra Alpha Security Hitra.

Han ser likevel ikke bort ifra at det kan bli flere kurs senere år.

Jentene lærer også hva de skal gjøre hvis de ser at noen andre blir overfalt.

Enkle og effektive teknikker

Lotte Skarsvåg og Elisabeth Akseth Willmann var de to jentene som stilte opp på kurset, og de er svært godt fornøyd med utbyttet av det.

- Dette er et veldig bra tiltak som alle burde vært med på. Det er veldig trygt å vite hva man skal gjøre i forskjellige situasjoner og jeg ble overrasket over hvor enkle og effektive teknikkene er, forteller Lotte Skarsvåg.

Noe av det viktigste jentene lærte var å si tydelig ifra, passe på drinkene sine og forsøke å holde avstand hvis en ubehagelig situasjon oppstår.

- Avstand gir tid, og tid gir deg anledning til å tenke ut flere valgmuligheter, forteller Thomassen.

Teknikkene skal være enkle slik at jentene greier å huske på de i en stresset situasjon. Fokuset var på å frigjøre seg selv hvis man blir holdt fast, for så å komme seg unna.

- Det var synd det var så dårlig oppmøte for dette er noe vi har nytte av etter russetiden også. Alle kan bli overfalt og det gir mer selvtillit å vite hva man skal gjøre, mener Elisabeth Akseth Willmann.

Roger Reitan fra Alpha Security følger med på opplæringen.