Mattilsynet har i dag (fredag) sendt ut varsel om at blåskjell-prøver fra Trondheimsfjorden viser ekstremt høye nivåer av giften Paralytic Shellfish Toxin. Inntak av disse blåskjellene kan være dødelig, advarer Mattilsynet.

-Det ble mandag 8.mai uttatt prøver ved Rissa og inne i Beistadfjorden, som viste PSP langt over faregrensen. Nye prøver fra Rissa og Inderøy kommune ble uttatt denne uke, den 12.mai og den 15.mai. Resultatene viser at PSP-nivået har økt betraktelig, og ligger nå på minst 50 ganger høyere enn faregrensen. Det vil si at kun ubetydelige mengder skjell kan være livstruende, skriver tilsynet i meldingen.

For øyregionen tas det skjellprøver i Valen ved Fillan. Her viser varselet, som gjelder til fredag 19. mai, at skjellene kan spises. Disse prøvene ble også tatt den 8. mai. Det er ikke kommet nyere varsel for den kommende perioden.

Sjekk alltid: Blåskjellvarsel på matportalen

Symptomer på forgiftning

Symptomer på en PSP-forgiftning observeres etter ca. 30 minutter. Inkubasjonstiden er avhengig av toksinnivået, og kan være lengre. De første symptomer er nummenhet i lepper og i munnen pga lokal absorpsjon av PSP-toksiner. Disse følelsene sprer seg til ansiktet og nakken. Ofte oppleves prikkende følelse i fingre og tær, samt hodepine og svimmelhet. Man føler seg slapp og “svevende”, og får utydelig tale. Nedsatt motorisk evne er vanlig, og etter hvert utvikles problemer med respirasjonen, først som trang strupe. Under alvorlige forgiftninger opptrer muskulære lammelser. Dødsfall skyldes lammelse av respirasjonsorganene.