Kystvaktskipet Njord har siden fredag ligget i Fillfjorden.

Der har det vært base for blant andre politiet i Trøndelag, som har hatt en felles aksjon sammen med Kystvakten, der formålet har vært sikkerhet til sjøs.

- Fokuset vårt har vært sikkerhet på sjøen. Da snakker vi om promille, vestbruk, båtførerprøve, og generell adferd til sjøs, forteller politibetjent Terje Kalland.

Natt til lørdag patruljerte de farvannet mellom Hitra og Frøya i Kystvaktens patruljebåt, på utkikk etter båtfolk.

- Da var det tilnærmet helt stilt, med lite båtaktivitet. Vi dekket hele området fra Fillan til Mausund og Bogøyvær, rundt Frøya og over til Kvenværet. Så det var en ganske lang runde, forteller Kalland.

- Vi hadde tilsvarende runde i fjor også, og da var det tilnærmet like rolig. Men det var også på tampen av sesongen. Det er nok adskillig mer aktivitet i ferietiden.

Lørdag ettermiddag tok de en tur til Dolmsundet, der de kontrollerte båter i sonen med redusert fart.

- Det var litt mer trafikk på dagtid. Vi kontrollerte en del båter og snakket med en del folk. Det genererte i to forenklede forelegg for høy fart, og et forenklet forelegg for manglende vestbruk.

Fartsgrense: Det er 5 knops fart fra Dolmsundbrua og forbi Hopsjøen.

Det er to soner med redusert fart i Dolmsundet. Den ene er forbi Kvernhusvika mellom gammelbrua og nybrua, og den andre er forbi Melandsjøen. Begge er markert med skilt.

- Hva er ditt generelle inntrykk av hvordan båtfolket overholder reglene til sjøs her ute?

- Vi får en god del meldinger om promille, som vi beklageligvis ikke har mulighet til å følge opp. Men samtidig er det mye bra. De fleste bruker vest, og kjører fornuftig og koser seg på sjøen. Men det har jo som kjent vært en del ulykker og hendelser her de siste årene, i forbindelse med kjøring etter fester og mellom hytter når folk er beruset. Da er de en fare for seg selv og andre, mener Kalland.

Han oppfordrer folk til å tenke seg om når de ferdes på sjøen.

- En ulykke skjer fort når den først skjer. Derfor er det viktig at både barn og voksne har vester på. Og det er en tendens til at båtene blir større og raskere. Da er det viktig at folk tilpasser farten etter evnen de har til å kjøre båt og til å navigere. Ellers så må folk ha det trivelig på sjøen, sier Kalland.

Kystvaktens patruljebåt patruljerte store deler av øyregionen i helga.