Fiskehelse

Fiskehelseveterinærene fant store mengder laks med omfattende sårskader, manglende hud og hud hengende i filler da de kom til Lerøy Midts oppdrettsanlegg Badstuvika i Trondheimsleia ved Sandstad, ifølge en rapport fra Mattilsynet.

Det skriver Adresseavisen i en større artikkel i dagens avis. Mattilsynet mener Lerøy Midt gjennom en avlusning med ferskvann utsatte fisken for store lidelser over lengre tid, og betegner det som svært alvorlig. Nå er selskapet ilagt høyeste mulig overtredelsesgebyr på 1,4 millioner kroner, skriver avisa.

Den sterkt skadde fisken ble ifølge Mattilsynet ikke tatt opp og nødslaktet, i stedet døde rundt 25.000 laks i løpet fem – seks uker, skriver Adresseavisen. Fiskedøden skjedde i mai/juni i fjor og er ikke samme sak der Lerøy Midt ble politianmeldt av Mattilsynet for omfattende luseskader i to ulike anlegg ved Frøya. Denne gangen handler det om fiskedød etter en avlusingsoperasjon med ferskvann i et anlegget ved Hitra.

Mattilsynet mener Lerøy gjorde flere feil, blant annet ved å bruke brønnbåten Havtrans, som ifølge rapportene ikke hadde nødvendig utstyr og kompetanse på ferskvannsavlusing, skriver Adresseavisen.

Dette er Lerøy uenige i, og skriver i sitt tilsvar til Mattilsynet:

- Det avvises at fartøyet Havtrans ikke har utstyr for slik behandling. (..) Havtrans ble utrustet i februar/mars 2016 med det formål å kunne utføre denne type arbeidsoperasjoner, skriver Roar Paulsen og Arve Olav Lervåg i Lerøy Midt AS sitt svar til Mattilsynet.

- Vi mener også at vår håndtering av situasjonen var forsvarlig siden vi umiddelbart avbrøt operasjonen da vi fikk indikasjoner om uheldige fiskevelferdsmessige forhold ombord i båten, skriver Lerøy og mener selskapet ikke er å bebreide selskapet for sine handlinger og beslutninger i denne saken. Lerøy avviser derfor også at det er grunnlag for å ilegge selskapet overtredelsesgebyr. Lerøy har fått frist til 19. januar med å betale gebyret.

Avlusning

Adresseavisen refererer fra et tilsyn i Mattilsynet, som skriver at den 21. mai skulle Lerøy avluse til sammen 390 tonn laks.

- Da all fisk var pumpet ut i merden igjen, var allerede en god del fisk død – noe som er normalt under avlusing. Men stadig flere døde etter hvert som dagene gikk, og den såkalte forøkte dødeligheten var vesentlig over det normale i flere uker etter hendelsen, ifølge Mattilsynet.

Adresseavisen skriver at allerede dagen etter skal produksjonsledelsen i Lerøy ha blitt varslet av ansatte om omfattende skader på fisken, og at Mattilsynet mener at det da burde vært tatt en grundig vurdering av om fisken burde nødslaktes. Blant annet fordi fisk uten skjell får problemer med regulering av saltbalansen, og er svært mottakelig for infeksjoner, sårdannelse og soppangrep. Mens Lerøy på sin side mener nødslakt ikke hadde endret resultatet eller avverget lidelse hos fisken.

- Tjente på å unnlate nødslakt

Mattilsynet mener også at Lerøy økte sin fortjeneste ved ikke å nødslakte fisken.

«Det ble ikke gjennomført nødslakt. I stedet døde den skadde fisken ut i løpet av de påfølgende ukene. Overlevende fisk kunne derfor fortsette å vokse og dermed økte fortjenesten til Lerøy Midt. Vi anser at virksomheten har hatt fortjeneste på å unnlate å nødslakte merden», skriver Mattilsynet i gebyrvarselet ifølge Adresseavisen.

Politianmelder ikke

Direktør Bjørn Røthe Knudsen i Mattilsynet region Midt sier til Adresseavisen at denne hendelsen ikke blir anmeldt, men påtalt med overtredelsesgebyr.

I en epost gir selskapets konsernsjef for havbruk, Stig Nilsen, blant annet denne kommentaren til Adresseavisen:

- Hovedårsaken til skadet fisk og dødelighet ved denne hendelsen, er i ettertid vurdert som teknisk feil på brønnbåtens system for ferskvannsbehandling. Hendelsen er sterkt beklagelig. Lerøy Midt vil presisere at dette er noe selskapet og dets ansatte gjør sitt ytterste for å unngå i sitt daglige arbeide. Mekanisk avlusing, herunder også bruk av ferskvann til avlusing og AGD-behandling (amøber som påvirker gjellene) er nye behandlingsmetoder og et krevende arbeid med samhandling mellom flere ressurser, både interne og eksterne. (..) Hendelsen på Badstuvika har medført gjennomgang og ombygging av ferskvanns-behandlingssystemene på de brønnbåter som leverer slik tjeneste til Lerøy-selskapene. Metoden benyttes nå med gode resultat både mot lakselus og AGD og bidrar til at vi nærmer oss vårt mål om å unngå bruk av dagens medikamentelle metoder.»

72 44 04 00 post@hitra-froya.no