I slutten av november opplevde Irmelin Kanstad og Stig Reppe alle sauebønders store skrekk; at det skulle komme en hund inn i saueflokken. Den gang var det en husky som var på besøk i nabolaget, og som stakk rett til sauene i nærheten da den ble sluppet ut for å gjøre fra seg. Resultatet var to alvorlig skadde dyr, hvor det ene døde av skadene. Etter angrepet sa saueeierne at de hadde fryktet at noe sånt skulle skje, da det var flere huskyer i nærområdet.

Drepte lam

Tidlig lørdag morgen skjedde det som Irmelin og Stig hadde vært redd for. En husky hadde kommet seg ut av innhegningen sin, og ble funnet inne i saueflokken deres. Irmelin var bortreist, men Stig ble vekket av en fortvilet hundeeier, som kunne fortelle at hunden hadde kommet seg ut. Hunden var da fanget inn. Etterpå fant Stig et dødt lam med tydelige bittskader i halsen.

- Jeg synes synd på hundeeieren, for han tar det veldig tungt. Men for oss er det ille å oppleve at en hund angriper sauene våre nok en gang, sier Stig Reppe.

Kunne gått verre

Saueeierne på Aune ved Svellingen har ikke fått full oversikt over flokken sin etter hundebesøket, da dyrene er blitt veldig lettskremte og det er vanskelig å få tallet på alle lammene. Men Stig tror han har funnet alle de voksne søyene, og at de er fysisk uskadet.

- Sånn sett har vi vært "heldige". Det kunne gått mye verre, sier han.

I høst anmeldte de eieren av hunden som skadet sauene deres. De satte også fram krav om avliving av hunden, at de fikk erstattet dyret de hadde mistet, og at de fikk dekket dyrlegeregningene for sauen som måtte pleies i ukesvis. Beløpet kom seg på over seks tusen kroner.

- Så langt har ingenting skjedd. Det er skuffende når vi har bevis på hvem sin hund det var, og vi har hatt store utgifter til dyrlege, sier Stig Reppe.

Hunden blir avlivet

Denne gangen velger de å ikke anmelde.

- Jeg ser ingen grunn til å anmelde, når det ennå ikke er gjort noe med den forrige anmeldelsen. Da føler jeg at det ikke blir tatt seriøst. Samtidig sier eieren av hunden som drepte lammet nå i helga, at han vil avlive hunden, og erstatte lammet. Så da velger vi å ikke gå videre med det. Men det er fremdeles flere hunder av samme rase i nabolaget, så vi er redde for at det kan skje igjen, sier Stig Reppe.

Et av lammene i saueflokken på Aune døde da det ble angrepet av hund lørdag morgen.
NÆRT FORHOLD: Irmelin har et nært forhold til sauene sine, og håper hun slipper flere skrekkopplevelser i saueflokken.