Søskenbarna Johan Rise Mathisen(11) og Amanda Anderson(20) var to av mange som besøkte den nye klatreveggen i Frøya storhall torsdag kveld, da det for første gang var åpent for alle klatreinteresserte. De to har imidlertid meldt seg inn i Frøya klatreklubb, og har derfor klatret i veggen tidligere når det har vært medlemsklatring.

- Hva synes du om klatreveggen?

- Det er fint, for da trenger jeg ikke å reise så langt for å klatre. Jeg har ikke klatret så mye, men jeg synes det er artig, sier Johan.

- Hva er artig med klatring da?

- Det er artig å spekulere på hvordan jeg skal sette hender og føtter hen for å klatre så høyt som mulig, sier Johan.

Tok utfordring fra fotografen

- Har du prøvd den vanskeligste ruten da?

- Ikke ennå nei.

- Har du lyst til å prøve en vanskelig rute nå, fordi jeg har lyst til å ta et bilde av noen som klatrer i overhenget?

Johan tar utfordringen på strak arm, mens Amanda sikrer søskenbarnet sitt.

Han gyver på med en gang, og kommer seg kjapt opp til overhenget, der utfordringen blir større. Det er tungt å henge i de små takene når veggen går så mye utover, men Johan klarer tak for tak å komme seg et imponerende bra stykke før han må gi opp. Til stor jubel fra tilskuerne.

Nede på bakken igjen får han anerkjennelse fra klubbleder Martin Almli, nestleder Arild Kristiansen og klatrevakt Sigrid Ressem Østing.

- Konkurrerer mot seg selv

Amanda hadde tidligere drevet med klatring i trær, og var ikke sen med å ta veggen i bruk.

- Det er nå mulighetene byr seg. Jeg var med på klatre-kurs og brattkort-kurs, der jeg lærte å sikre andre klatrere, sier Amanda.

- Hvorfor synes du det er artig å klatre?

- Det er fordi man konkurrere bare mot seg selv. Man blir bare bedre enn man selv er. Og at man har sine mål å jobbe mot. Det blir aldri lett, for det er alltid nye utfordringer, mener hun.

- Det viktigste er å ha det artig. Og bli sterkere og dristigere, så man kan nå målene man har sett seg.

Ønsker yrende liv i klatreveggen

Martin Almli, leder i klatreklubben forteller at den første åpne dagen har gått rolig for seg.

- Vi har hatt medlemsklatring for medlemmene våre tidligere, så det er mye av den samme gjengen som har vært her i dag. Nå er det først dag vi har åpent for ikke-medlemmer, der vi tar betaling for drop-in klatring. Alle er velkommen, både de som har klatrekompteanse, og de som har lyst til å lære. For å sikre selv, eller klatre led, så må du ha brattkort-kurs. For å buldre(klatring i lav høyde uten sikring, journ.anm.), eller klatre på topptau så er det bare å komme. Har du ikke noen som kan sikre deg, så skal vi prøve å være så behjelpelig som mulig til å være med å sikre, selv om vi ikke kan love noe. Men vi ønsker at det skal være mye folk her, og at det skal være artig å klatre, sier Almli.

For de som ikke har brattkort, vil det bli arrangert kurs, slik at man lærer å sikre andre klatrere. Bare den siste måneden har det blitt holdt to slike kurs.

- Til nå har det kommet instruktører fra Trondheim for å holde kurs. Men nå har noen av oss i klubben fått mulighet til å ta klatreleder-utdanning, som gjør at vi etterhvert kan begynne å arrangere kurs selv. Da skal vi prøve å få kurset opp så mye folk som mulig. Vi vil jo at det skal være så yrende liv som mulig i klatrehallen. Klatring er sosialt. Du skal klatre litt, og så skal du prate masse skit. Det er det som er artig.

Klatreveggen kommer til å ha åpent kveldstid på tirsdager og torsdager, og søndag ettermiddag.