Også denne sommeren velger mange barn å bruke ei uke av ferien til å gå på forskerskole. Fredag fikk fire av dem en forsmak på hva de skal holde på med.

- Dette er rødkål-ekstrakt. Det skal dere nå bruke til å lage et bilde, sier lærer Ola Vie. Fire barn med laboratoriefrakker og vernebriller går i gang med oppgaven. De dekker papiret sitt med farge-ekstrakten, før de begynner å bruke natron og sitronsyre til å få fram nye farger. Det de gjør er en enkel kjemi-øvelse: De lager en ph-indikator, hvor den basiske natronen gir blå farge, og syra gir rød.

De fire elevene, Marcus Rosvold Grytvik og Sofie Øyen fra Barman og Johan Rise Mathisen og Erik Hansen Jacobsen fra Nabeita, er samlet på Newtonrommet på Sistranda skole. Når bildene er ferdige, skal de ut og gjøre neste eksperiment, med såpebobler. Og når sommerskolen starter i august, skal de bruke mye tid ute, hvor de skal samle både stjerneskudd og edderkopper.

Marcus Rosvold Grytvik og Sofie Øyen fra Barman skole skal være med på forskerskolen

Lagde en vulkan

- Jeg er ganske glad i naturfag, sier Johan Rise Mathisen, som også var med på forskerskolen i fjor sommer. Han forteller at de gjorde mange spennende eksperimenter

- Blant annet laget vi en vulkan med natron og eddik, forteller han.

Forskerskolen er et tilbud til elever som skal gå på mellomtrinnet til høsten. Alle skolene på Hitra og Frøya får invitasjonen. Lærer Ola Vie forteller at pågangen har vært stor lenge før invitasjonene er sendt ut, og at det allerede er kommet 19 påmeldinger til de 26 plassene man har til sommerskolen på Sistranda. Også i fjor var det venteliste.

- Skal bli kvitt edderkopp-skrekk

Overskrifta på årets sommerskole er "Stjernestøv, elektrisk magi og den usynlige verden".

- Vi skal lete opp mikrometeorer, som er rester av stjerneskudd. Disse skal vi samle og bestemme. Videre skal vi jobbe med statisk elektrisitet. Og med den "usynlige verden" menes edderkopper og bakterier. Det med edderkopper er en fast ting vi har hatt på forskerskolen. Da trener vi blant annet på ikke å være redde edderkoppene. I år skal vi også dyrke fram bakterier som vi skal forske på, forteller Ola Vie, før den lille forskergjengen går ut av newtonrommet for å gjøre et såpeboble-eksperiment.

Ferdig med første eksperiment

Forskerfabrikken

Det er tredje året det arrangeres forskerskole med utgangspunkt i Newtonrommet på Sistranda. Opplegget er et samarbeid mellom Newtonrommet og Forskerfabrikken. Forskerfabrikken er en privat stiftelse som skal fremme interesse for naturvitenskap og teknologi i Norge. I fjor hadde forskerfabrikken 18.000 kursplasser fordelt over hele landet.

951 64 597 Trond.Hammervik@hitra-froya.no