Helgepraten

Fredrik Dahlen Duun

Alder: 34

Bor: Vikantoppen, Fillan

Yrke: Hotelldirektør

Familie: Samboer Line Mari Bratseth og sønnen Storm Olander (åtte mnd.)

Aktuell: Tok den 18. april over som ny hotelldirektør ved Hjorten Hotell Hitra

Ikke en dag uten: Sønnen min

Spiser og drikker: Sjømat om sommeren, vilt på høsten og vinteren. Vin eller håndverksøl som passer godt i kombinasjon med maten står hjertet nært

Reisemål: Nepal er et favorittsted. Når Storm Olander blir litt eldre vil vi reise til Cook Islands i Stillehavet.

Ser helst på: Utsikten. Vi har et hus på Standsbygda som ligger på en topp med flott utsikt over Trondheimsfjorden.

Lytter til: Mest rock. The Doors, Black Keys og The White Stripes er blant favorittene. Må også nevne reggaebandet Black Uhuru

Leser: Siden vi ikke har TV for tiden, har samboeren og jeg høytlesning for hverandre i fra Jo Næsbøs siste Harry Hole-bok.

I midten av april avsluttet Fredrik Dahlen Duun (34) i stillingen som bryggerimester hos Reins Kloster i Rissa og tok over som ny hotelldirektør ved Hjorten Hotell Hitra.

Hvem er den nye hotell-direktøren på Fillan?

- Jeg heter Fredrik og kommer opprinnelig fra Klæbu. Jeg startet opprinnelig å studere teknisk tegning, men etter en liten tur innom NTNU fant jeg ut at det var mennesker jeg ville jobbe med. På samme tid hadde jeg ekstrajobb innen restaurantbransjen og trivdes godt med det. Deretter gikk jeg folkehøgskole i Risøy med fokus på turisme og reiseliv, før jeg i 2006-2007 startet på studiet International Hospitality Management i Montreux, Sveits. I mellom studiene jobbet jeg ved et gammelt vinslott i Sveits.

Det hørtes spennende ut! Hva mer har du foretatt deg?

- Jeg var en periode i nasjonalparken Serengeti, Tanzania hvor jeg var med å bygge opp en lodge kalt Mbalageti. Etter å ha fullført studiene i Sveits dro jeg tilbake til Norge og begynte ved Thon Hotel Oslofjord.

Da var det Norge som igjen gjaldt...

Ja, jeg fikk muligheten til å flytte til Svalbard og der jeg hadde ansvaret for seks ulike spisesteder under fellesnavnet "Hurtigruten Svalbard". Der møtte jeg også min samboer og vi flyttet etter hvert til hennes hjemplass Rissa. Der startet vi vertshus med bespisning og overnatting i tilknytning museet Kystens Arv. Vi valgte å avvikle drifta da museet startet en lengre ombygging. Og vi var egentlig på vei ut av landet, men så ble jeg veldig frista av ei stilling utlyst ved Reins Kloster. De er mest kjent for sin prisbelønte iskrem, men ønsket også å bygge opp et bryggeri. Der har jeg de to siste årene vært bryggerimester, jobbet med den kommersielle driften og fått utsalgssteder av ølet operativt. Jeg avsluttet jobben to dager før jeg tok over som hotelldirektør på Hjorten Hotell Hitra.

Hvorfor søkte du jobben på Hitra?

- De fem siste årene har vi bodd på Fosen og trivdes veldig godt med det. Men jeg har hotell- og restaurantblod i årene og ønsket å gå tilbake til denne type drift. Det var litt tilfeldig at jeg kom over hotelldirektør-utlysningen på Hjorten Hotell Hitra. Det naturlige hadde vært å trekke mot byen i søken etter en hotelljobb, men samboeren min og jeg har sønnen Storm Olander på åtte måneder som vi ønsker skal vokse opp på landet. Med gress mellom tærne og fiskemuligheter i nærheten, og da er ikke midtbyen like aktuelt. Alt ligger til rette for at Hitra blir en bra plass for oss.

Den forrige hotelldirektøren pendlet. Blir du å gjøre det samme?

- Jeg har flyttet hit allerede, samboer og sønn kommer flyttende etter. Hun er på utkikk etter jobb innen reiseliv siden hun har en bachelor-utdanning innen det, ellers vurderer hun å starte på lærerutdanning om ikke noe spennende dukker opp. I utgangspunktet tenkte jeg at Hitra ikke er så langt unna, og at det kanskje hadde vært mulig å pendle, men jobben krever såpass mye at det ble uaktuelt. Storm Olander har fått barnehageplass på Fillan, så da leier vi ut det nyoppussede huset i Stadsbygda.

Det naturlige for Fredrik Dahlen Duun hadde vært å trekke mot Trondheim i søken etter en ny hotelljobb, men så kom han tilfeldigvis over hotelldirektør-utlysningen på Hitra.

Hvilken kjennskap har du til øyregionen fra før av?

- Jeg har feriert her tidligere. Jeg har en venn med hytte på Frøya og synes det er en fantastisk fin plass. I tillegg er vi en kameratgjeng som har dykket mye i lag, også i dette området blant annet etter kamskjell og med Hawaii-slynge etter fisk. Jeg ser fram til å få en enda bedre kjennskap til regionen i tiden som kommer.

En måned som hotelldirektør. Hva har du rukket å gjøre så langt?

- Jeg har gjort en del endringer etter hvordan jeg ønsker at driften ved hotellet skal være. Hotellsjef Therese blir å opprette kontakter i Trondheim og Kristiansund i tiden som kommer, mens jeg vil knytte flere relasjoner til lokale aktører og opprette et godt samarbeid med dem for å sammen utvikle Hitra og Frøya som reiselivsdestinasjon videre. Vi ønsker ikke å drive hotell for oss selv. Det beste for Hitra og Frøya er å tenke helhet og spille hverandre gode. Det vil gagne alle parter.

Hva tenker du om hotelldriften videre?

- At vi skal være tilgjengelig for øyværingene og bli mer synlig for lokalbefolkningen. Vi ønsker dessuten å øke besøkstallene våre. Per i dag har vi bra belegg spesielt i høysesongen, men vi skal ha videre fokus på lavsesongen så vi får en jevn tilstrømning hele året. Når det gjelder restauranten har vi litt for få lunsjgjester. Den flotte puben vår er også for lite besøkt, dette ønsker vi å gjøre noe med. Mot sommeren kommer vi til å ha hovedfokus på bakgården vår og 25.mai slipper vi ny meny med fokus på gode, lokale råvarer. Vi ønsker å tilby både fine-dining i restauranten og samtidig lettere retter som pasta, salater, sandwicher og smoothier.

Vi tar også imot selskap, alt fra bryllup til begravelser. Er det noen som vil arrangere sommerfester her så er vi åpne for det, både i bakgården med scene og på takterrassen vår. Vi tenker også å gjøre catering hvor vi stiller med kokker og servitører, og arrangerer selskap på andre steder enn hotellet og private selskaper. Vår nye kjøkkensjef Jaroslav har bakgrunn fra Graffi i Trondheim, og mange prestisjetunge restauranter verden over, og vi ønsker i sommer å ha fokus på grilling. Vi har et par sommerarrangement klare som vil bli nærmere annonsert.

Som tidligere bryggerimester, blir det nytt Hjorten-øl etter hvert?

Jeg er i dialog med Arne Gabrielsen og Storm brygghus om å lage nye øl sammen, i tillegg til dagens Hjorten øl som er en snill bayer. Det kan bli veldig spennende.

Hvordan vil det merkes at en ny hotelldirektør er på plass?

- De ansatte har nok merket endringer allerede. Jeg har tatt grep fra dag én og setter min ære på dette. Ved å implementere nye rutiner innad vil vi forbedre hotellet på kort og lang sikt. Det er i tillegg viktig for meg at de ansatte er fornøyde med sin arbeidshverdag. Dette vil igjen resultere i at kundene våre trives enda bedre.