Reiselivsnæringa vil også utnytte kontakten de fikk med nye folk og nye nasjoner da ambassadører og andre representanter fra hele 37 nasjoner var på Hitra-besøk tirsdag.

- Vi har alt som skal til for å skape uforglemmelige og verdifulle opplevelser for besøkende av alle slag. Her fikk vi vist fram og fortalt om det vi har å by på til ambassadører og representanter for 37 nasjoner. En helt unik mulighet som vi grep med begge hender, og etter tilbakemeldingene å dømme så falt alt i smak.

Det sier Randi Lundquist i Hitra næringsforening og firmaet Explore Hitra.

Denne uka har ambassadører fra 37 land reist rundt i Trøndelag i regi av utenriksdepartementet. Etter besøk i blant annet Trondheim og kampflybasen på Ørlandet, dro ambassadører og ansatte fra UD til Hitra for å bli kjent med lakseoppdrett. Tirsdag ankom de Lerøys visningsanlegg Reitholmen med hurtigbåt fra Ørlandet. Deretter gikk ferden til Ansnes hvor det store følget ble vartet opp med lokal mat og lokal underholdning.

- På Hitra og i vår region for øvrig er reiselivet naturlig nok sterkt knyttet til de ulike delene av havbruket; men også hjorten, villsauen, den mangeartede naturen, de mange aktivitetsmulighetene, kystkulturen og mangfoldet når det gjelder nasjonaliteter, språk og kultur er elementer som overrasker og gleder de som kommer hit.  Alt dette er viktige elementer når vi skal markedsføre og fremme eksport av lokale råvarer, inklusive laksen, og Hitra og Øyriket for øvrig som reiselivsdestinasjon, sier Lundquist.

Hun mener det var en riktig fornøyd gjeng som reiste videre gjennom Knarrlagsundet og tilbake til Trondheim.

- Gode kontakter er knyttet med tanke på fremtidige arrangementer. For Explore Hitra-guidene ble dette første oppdrag, og det var godt teamwork og stort engasjement fra første til siste sekund. Supre Hitra-ambassadører som var tydelig stolt av sitt nye bosted og kjapt kom i kontakt med sine landsmenn og andre som tydeligvis var veldig interessert i informasjon, sier Lundquist.

Explore Hitra håper at næringslivet og Hitra Kommune blir flinke til å benytte guidene nå når de snart er ferdige med den elementære guideopplæringen de gjennomgår.

Explore Hitra guider på jobb på Ansnes Brygger var: Agnieszka Krasowska-Scarberry (Polen), Alejandra Gomez (Panama), Kathleen Hou (Kina), Lissette Castro (Peru), Maida Hals (Norge), Marina Neizvestaja Glasberg (Estland), Oliver Eirheim (Norge/USA), Sølvi Næss (Norge)

Ambassadører og representanter fra Afghanistan, Algeri, Argentina, Østerrike, Brasil, Bulgaria, Burundi, Chile, Kina, Egypt, Estonia, EU, Tyskland, Hellas, Ungarn, India, Indonesia, IOM, Irland, Korea, Latvia, Litauen, Mexico, Marocco, Myanmar, Pakistan, Fillipinene, Portugal, Romania, Serbia, Slovakia, Sør-Afrika, Sudan, Thailand, Nederland, Tyrkia, UAE, Ukraina, Vietnam, Utenriksdepartmentet.

Vertskap var Hitra Kommune, medarrangører var Kystmuseet, Lerøy og Hitra Næringsforening.

Ekstern bidragsyter: Norges Sjømatråd.