Oppvekstsjef Gunn Annlaug Røstad orienterte tirsdag formannskapet om ståa i barnehagene på Hitra.

Hun hadde skrevet et notat angående kapasiteten, der det kom frem at alle som har søkt har fått barnehageplass, men at Fillan barnehage til våren har venteliste på 12 småbarn, som til nå har fått plass i andre barnehager. Samtidig står det en tom småbarnsavdeling ved Fillan barnehage.

- Da jeg startet her og skjønte at det var en hel avdeling her som ikke var åpnet, så tenkte jeg at kapasiteten i barnehagen var helt ok. Så jeg var ikke helt frempå i forhold til kapasitetsproblematikken. Det vil jeg gjerne si innledningsvis. For nå føler jeg at det er litt bakpå. Derfor ønsker jeg å orientere litt grundig, samtidig som jeg vil redegjøre for den utfordringen som ligger i det at vi etterhvert kjører tre-fire unger til barnehagen i taxi, sa Røstad, som startet i jobben som oppvekstsjef ved nyttår.

Hitra formannskap.

Fillan barnehage åpnet sin nye storbarnsavdeling i fjor vår, men rådmannen mente at det ikke var grunn til å åpne den nye småbarnsavdelingen.

- Situasjonen fra våren 2017 og fram til i dag, viser derimot at behovet har økt også når det gjelder småbarnsplasser, spesielt ved Fillan krets, skriver rådmannen.

- Rådmannen vil på bakgrunn av et økt behov for barnehageplasser for de minste barna, foreslå åpning av ny småbarnsavdeling (6.avdeling) ved Fillan barnehage allerede fra 1.mai 2018, står det i notatet.

Før den nye avdelingen kan åpnes må det ansettes pedagogisk leder og to førskolelærere for å ta i mot ni barn fra 1. mai. Fra 1. august må avdelingen utvides til 12 plasser. Da må det ansettes en pedagogisk leder til.

Rådmannen har beregnet at dette vil koste 1.3 millioner kroner i netto lønnsutgifter i løpet av 2018. Driftskostnader er ennå ikke beregnet.

Helse og omsorgskomiteen har allerede diskutert notatet, og nestleder Ida Broholm var innkalt til formannskapet for å fortelle hva de hadde kommet frem til.

- Situasjonen for barnehagen er at vi har plass til alle som vil ha plass, men vi har ikke plass i nærbarnehagen. I det siste har vi hatt situasjoner der unger har blitt skysset i taxi til andre barnehager i påvente av plass i nærbarnehagen. Vi har drøftet kostnadene ved dette og hvor bra det er å skysse ungene, kontra det å åpne den avdelingen ved Fillan barnehage som ennå ikke er åpnet. Vi har kommet frem til at det kanskje er best om vi åpner ni småbarnsplasser fra 1.mai, så dekker vi det behovet vi har nå, og så utvider vi til 12 plasser fra hovedopptaket i august. Det vil også lette situasjonen for distriktsbarnehagene våre, sa Ida Broholm.

- Føler vi er i etterkant

Varaordfører Eldbjørg Broholm var bekymret over hva unge folk som vil flytte hit vil tenke.

- Jeg mener vår største utfordring er at vi ikke blir attraktive nok  som tilflyttingskommune. Ungdommer som kommer til Hitra får ikke plass til ungene på Hitra, og velger da privat barnehage på Frøya. Der har vi og en kostnad som må være med i beregningen. Og folk som søker seg jobb her som opplever at de ikke får plass i barnehagen vil kanskje søke seg jobb i en annen kommune i stedet. Da vi bygget så stort i Fillan så var det for å være i forkant av utviklingen. Nå føler jeg at vi er i etterkant. Der ønsker vi ikke å være. Men det er kjempepositivt at barnetallet øker, sa Broholm.

Det var Tom Skare(Frp) også bekymret for.

- Det er voldsomt med utlysninger av ledige stillinger i Hitra kommune. Hva er de unge som søker på disse jobbene opptatt av? Det er om det er plass til ungene mine i barnehagen og om det er greit å etablere seg med familie her. Jeg har selv snakket med to ungdommer som har solgt i byen og fått seg jobb på Hitra. De kjører ungene til barnehage på Frøya fordi det ble den beste løsningen. Jeg kunne tenkt meg å vite hvor mange som har barnehageplass på Frøya, men som ønsker å ha barnehageplass på Hitra. Folk skjønner ikke hvorfor vi har en tom barnehageavdeling, og så får de ikke plass. Vi politikere blir møtt med spørsmål om hva vi holder på med, sa Skare.

- Folk reagerer

Den nevnte taxi-skyssingen er i forbindelse med at flere barn av flyktninger som bor i Fillan må kjøres til andre barnehager fordi det ikke er plass til dem i Fillan. Men som lokalavisa tidligere har skrevet om har foreldrene  ofte ikke førerkort, og barna må dermed kjøres med taxi, i følge Jarle Slenes i voksenopplæringen og flyktningtjenesten. I følge rådmannen brukes det 30.000 kroner i måneden, som flyktningertjenesten betaler for.

Det reagerte Tom Skare på.

- Folk reagerer når de hører at folk blir kjørt i taxi, mens andre som ikke får barnehageplass må kjøre til Frøya. Og det skal ikke snakkes om det. Men noen må si det, sa Skare.

I formannskapet kom de frem til at rådmannen legger frem en sak til oppvekstkomiteen i april, med to alternativer til åpning av den nye avdelingen, enten 1. mai eller 1. august.

Lars Peder Hammerstad(Sp) ville at rådmannen da skulle ta med kostnader både i forbindelse barnehageplasser på Frøya og taxi-kjøringen.

- Vi må ha med alle kostnader for å kunne ta stilling til saken. Men dette synes jeg er både utfordrende og spennende, men også gledelig, fordi det betyr at vi blir flere unger. Det er noe vi har mast om i årevis, så dette må vi ta positivt, mente Hammerstad.