Den siste tiden har det gått et rådyr og beitet på solsikkefrøene som Brendboe forer småfuglene med i hagen.

- Jeg har sett at rådyret var hovent på avstand. Men da jeg fikk se det på nært hold her om dagen så det ut som et monster. Det kan ikke ha det godt. Det var magert i bakparten, og hovent rundt ribbeina og hodet, beskriver Brendboe.

Men det er ikke det første rådyret med opphovnet hode han har sett.

- Jeg har i flere år sett at rådyr noen ganger hovner opp i hodet. Jeg mener det er for det meste om vinteren eller våren dette skjer. Jeg har i flere år fotografert rådyr med disse skavankene. Det ene rådyret var så avkreftet at det døde når jeg tok det inn i jakken min og prøvde å fore det med eplesaft. Jeg har over lengre tid tenkt å undersøke om det er bare rundt her dette skjer eller om det er flere steder, sier Einar Brendboe fra Småge på Hitra.

Døde: Dette rådyret døde i armene på Einar Brendboe i 2013.

Han har vært i kontakt med Veterinærinstituttet for å høre hva årsaken kan være.

- Enkelte ganger ser vi svulster (kreft) og abcesser (byller forårsaket av bakterier) i tilknytning til munn/svelg/kjeve. Svulstene kan oppstå spontant, mens byllene kan dannes som følge av skader på munnslimhinna (f.eks at det slites frem en tannspiss, eller de tygger på en spiss kvist) som gir en inngangsport for bakteriene, svarer Knut Madslien ved Veterinærinstituttet. Han er fagansvarlig vilthelse og prosjektleder Helseovervåkingsprogrammet for hjortevilt og moskus.

Dette rådyret med hovent hode tok Brendboe bilde av i 2015.

Brendboe ønsker å få tilbakemeldinger på om det er flere som har sett rådyr med opphovnede hoder.

- Det kan være flere som har lagt merke til slike rådyr, og det hadde vært interessant å se omfanget. Det kan jo være en sykdom som sprer seg, mener Brendboe.