- Vi må lære å lære av hverandre og ta det litt med ro

Sigurds skoletekst er blitt til teaterstykke. Nå instruerer 15-åringen jevnaldrende fram mot premieren på det samfunnsaktuelle stykket.

Sigurd Sandvik Kristiansen (snart 16) har skrevet teksten og er instruktør når ungdommene øver i amfiet fram mot premieren. Dato for premieren er ennå ikke helt fastsatt. 

Øyungdom

«Livet

Tungt og jævlig

Utslitt blir du.

Av å alltid skal være perfekt.

Men perfekt finnes ikke.

Sier de.»


Slik åpner Sigurd Sandvik Kristiansens selvregisserte teaterstykke «Det å ende et liv».

Snart 16 år gamle Sigurd forteller at teaterstykket tar for seg det samfunnsaktuelle temaet selvmord. Idéen kom under det Sigurd selv omtaler som et morsomt sammentreff, hvor han ved nyttår skrev en tekst om aktiv dødshjelp i religion på skolen. Han merket fort at teksten lignet på en monolog, og videreutviklet teksten derifra og til et teaterstykke om selvmord.

Stykket følger hovedpersonen Mari, som påvirkes av negative opplevelser, inntrykk og mobbing som samler seg til et menneskehat mot seg selv - noe som ender i det et tragisk utfall.


 

God stemning tross dystert stykke

Tross et heller dystert teaterstykke er stemningen god og humøret på topp når lokalavisa møter teatergjengen på øving i amfiet i Frøyahallen.

 

- Dette er absolutt et tema verdt snakke om, sier Sigurd etter spørsmål om bakgrunn om hvorfor han valgte å produsere teaterstykket, og utdyper:

- Det virker som at alle alltid har noe å klage på, som oftest om andre. Vi må lære å lære av hverandre og ta det litt med ro.

Vidre beordrer Sigurd skuespillerne Mali Brakstad og Klara Johannesson til en gjennomgang av deres scene. Jentene spiller henholdsvis rollene Sofie og Ane - et lesbisk par som opplever mye hat og motstand. Sigurd forklarer at rollene er med som et øyeåpnende symbol på hvor vanskelig det faktisk er å være noe annet enn det han kaller for «en vanlig heterofil.» Scenen inneholder blant annet replikken «jeg elsker deg.»

 

Selvbilde

En annen sentral rolle i stykket er Frida, spilt av Julie Brenna. Frida er en jente som sliter med sitt eget kroppsbilde og føler seg alt annet enn trygg i egen kropp. Gjennom stykket får Frida hjelp av hovedpersonen Mari til å bygge opp sitt eget selvbilde. Julie forklarer at hennes rolle Frida overtar personligheten til personene rundt seg og ender opp som en «glad ulldott» som er lykkelig og frempå.

Julie forteller at teater alltid har vært hobbyen hennes:

- Det er så utrolig artig å holde på med dette. Det mest spennende med det er kanskje det å få stå på scenen og ta på seg noen andre sin personlighet, i tillegg til at det er fint å holde på med noe etter skoletid.

 

Skryt

Hun tar seg også tid til å skryte av regissør Sigurd:

- Han er kjempeflink! Han er veldig klar på hvordan han vil ha det. Sigurd har sett for seg alt.

- Jeg er kanskje litt krass, skyter Sigurd inn i forbifarten. 

- Ja, litt krass, men det er bra, svarer Julie og ler.

Teaterstykket i sin helhet har premiere i amfiet på Sistranda. Dato er ikke endelig fastsatt. Sigurd og resten av gjengen håper på fullt oppmøte, og om det skulle bli fullt på premieredagen, så lover Sigurd ekstraforestilling dagen etter til samme tid.